• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KULTURNE STANICE: Novi prostori kulture u Novom Sadu

Izvor Promo

Iako Novi Sad još nije zvanično postao nosilac titule Evropske prestonice kulture za 2022. godinu, neke od osnovnih ideja projekta već su sprovedene u delo.

 kulturne stanice u novom sadu Izvor: Mondo

Mreža Kulturnih stanica jedan je od pokazatelja rada i truda Grada i Fonacije “Novi Sad 2022 Evrospka prestonica kulture” da opravdaju dobijanje titule i Novom Sadu daju izgled dostojan jedne evropske prestonice. Kulturne stanice, kojih do sada ima 8 na teritoriji Novog Sada, novi su prostor koji predstavlja jedinstven model kulture u ovom delu Evrope. Kulturne stanice prezentuju istovremeno obnovu kulturnog nasleđa, decentralizaciju kulture kao i razvoj kulturnih i kreativnih industija.

KS Svilara

Kulturna stanica Svilara nastala je preuređivanjem nekadašnje fabrike za bojenje svile u najstarijem delu grada, Almaškom kraju. Simbol industrijskog nasleđa Novog Sada kroz kulturnu stanicu nastavlja sa proizvodnjom, ali kreativnih i kulturnih sadržaja. Otvorena za sve umetnike, organizacije i sugrađane sa kreativnim idejama, neguje duh i tradiciju ovog dela grada kroz programsku temu kulturno nasleđe.

KS Eđšeg

Kulturna stanica Eđšeg otvorena je 2018. godine, ali priča o ovom velelepnom zdanju kreće mnogo ranije još davne 1890. godine kada je čuveni arhitekta Đerđ Molnar, projektovao je ovo zdanje u čast 100 godina postojanja Streljačkog društva. Eđšeg je svojevremeno predstavljao centar mnogobrojnih događaja, te je u njegovim prostorijama osnivano jedno od prvih udruženja građana “Streljačka družina” i održana prva zanatsko-industrijska izložba, preteča današnjeg Novosadskog sajma.

Posle Drugog svetskog rata, Eđšeg je prepušten zaboravu, sve do 2012. godine, kada je potpuno renoviran. Nakon dobijanja titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad je upravljanje Eđšegom dodelio Fondaciji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, pa je tako ovaj prostor postao prva kulturna stanica grada Novog Sada.

KS Mlin

Kulturna stanica Mlin, nalazi se u nekadašnjem radničkom kraju, na mestu bivše fabrike testenina. Namenjena je dečijem programu i mesto je gde kultura raste. KS Mlin naslanja se na tradiciju koju već decenijama neguje “Raspustilište”, bivšeg Radničkog, danas Novosadskog dečijeg kulturnog centra (NSDKC) i predstavlja novo mesto za neformalno obrazovanje najmlađih sugrađana.

KS Opens

Kulturna stanica Opens još jedno je mesto za kulturu nastalo na tekovinama industrijskog razvoja Novog Sada. Na području starih fabrika i stare industrijske zone, nekadašnjem Velikom Limanu, nalazi se novi kulturni prostor. Krajem osamdesetih, ovaj kraj je postao oronuli deo grada, u fabričke barake uselile su se zanatlije, a nešto kasnije i umetnici koji su naišli na pogodna mesta za svoje ateljee. Ideja za stvaranje novih kulturnih prostora za rad i boravak umetnika u Novom Sadu baš u ovom delu grada, prirodno se nametnula. KS Opens ujedno predstavlja i prvi objekat budućeg Kreativnog distrikta, jedinstvene kulturne četvrti u ovom delu Evrope.

KS Bukovac

Spoj kulturnog nasleđa nekadašnjeg doma kulture i savremenih tokova u kulturi, ekologiji i sportu čine identitet nove Kulturne stanice Bukovac. U susretu inovativnog pristupa rekreaciji i kulturnog potencijala prostora za kulturu, stvoren je novi model konzumacije kulturnih sadržaja koji Bukovac nudi lokalnom stanovništvu, ali i svim Novosađanima.

KS Rumenka

U autentičnom vojvođanskom naselju pored Novog Sada, nalazi se Kulturna stanica Rumenka, koja nastavlja i unapređuje dosadašnji rad istoimenog kulturnog centra. Sa novom kulturnom stanicom, Rumenka postaje jedno od najvažnijih mesta za kulturu u Novom Sadu i okolini.



Izvor: Ministarstvo finansija

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE