• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KREATIVNI DISTRIKT DOBIO CENTRALNI OBJEKAT: Kulturna stanica Liman otvorila vrata svim Novosađanima!

Izvor Promo

Nakon obimnih dugogodišnjih radova, Kreativni distrikt, na prostoru Velikog Limana u Novom Sadu, počeo je da poprima izgled jedinstvenog prostora namenjenog mladima, stvaralaštvu i kulturi grada.

  Kulturna stanica Liman otvorila vrata svim Novosađanima Izvor: Samo Novi Sad

Povodom Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, centralni objekat distrikta je konačno otvorio svoja vrata posetiocima. Objekat koji spaja dve organizacije, dve ideje i dve titule grada ujedno predstavlja Kulturnu stanicu Liman, koja pripada mreži kulturnih stanica u Novom Sadu, kao deo projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, ali i Omladinski centar Opens, kojim će upravljati mladi.

„Ideja je da imamo multifunkicionalni, namenski prostor za mlade, koji radi po unapred definisanim standardima, a po principu one stop shop metodologije. Prostor u kome se može realizovati nekoliko aktivnosti istovremeno, koji je tehnički opremljen, a u kome rade omladinski radnici i aktivisti, prostor koji je otvoren i pristupačan za sve. Mesto gde su svi dobrodošli, ali i mesto koje je spremno da izađe van svojih okvira, kojim upravljaju omladinske organizacije i organizacije za mlade, mladi u partnerstvu sa donosiocima odluka. To je zapravo ideja kojoj stremimo preko 20 godina”, izjavio je Vukašin Grozdanović, koordinator Omladinskog saveza udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“.

Izvor: Samo Novi Sad

Pored omladinskog rada i aktivizma, ovaj prostor namenjen je i kulturno-umetničkom stvaralaštvu mladih ljudi. Samo postojanje još jedne Kulturne stanice u Novom Sadu, doprinosi ideji decentralizacije i približavanju kulture svim stanovnicima.

„Mreža kulturnih stanica, razvijena u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, temelji se na principu zajedništva, u kom svaki od tih prostora čuva svoj identitet. Međutim, značaj mreže kulturnih stanica ne treba posmatrati samo na lokalnom nivou, već treba gledati i širu sliku, a to je upravo činjenica da ovi prostori već doprinose i drugim privrednim grana, kao što je turizam, čak i uprkos pandemiji koja nas je zadesila”, rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković podsetio je da je do sada otvoreno osam kulturnih stanica u Novom Sadu.

“Tih osam kulturnih stanica postale su toponimi grada i svaka ima svoj identitet. Od kulturne stanice “Mlin”, koja je dominantno definisana dečijim stvaralaštvom do tradicionalnih umetnosti ka Rumenci, pa tako sada i KS Liman koja će pre svega baštiniti jedno omladinsko stvaralaštvo, jedan momenat volonterizma, ali svakako i kulturu i umetnost što će dati priliku mladim umetnicima”, rekao je Milenković.


Prostor na kome se nalazi Kreativni distrikt, prostor nekadašnjih fabrika i industrijske zone, kako Milenković navodi, od neprocenjivog je značaja za Novi Sad i njegovu istoriju.

Izvor: Samo Novi Sad

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE