• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roman "Crna sveska" Mišela Tramblea

Vest da je kanadski pisac Mišel Tramble dobio ovogodišnji Gran pri književnog festivala "Blu metropolis" koji se održava u Montrealu i predstavlja najugledniji skup elitnih pisaca severne Amerike, podudarila se s promocijom njegovog romana "Crna sveska" u izdanju beogradskog "Klija".

Pisac, čija dela do sada nisu prevodjena na srpski jezik, ima veoma bogatu bibliografiju, jer je napisao više od 50 pozorišnih komada, romana i priča, a istovremeno je i veoma popularan kod čitalaca, pošto je kao Kanadjanin francuskog porekla veoma uspešno dočarao kvebešku stvarnost bez ulepšavanja i podsmeha ,ali sa puno simpatija, topline i humora.

Direktor "Klija" Zoran Hamović rekao je da je roman objavljen u ediciji "Gral", zamišljenoj kao "mesto za podnošenje izveštaja šta se i kako piše u za nas manje poznatim sredinama".

On je dodao da je edicija, pre svega, namenjena "ljudima od pera", a manje širokoj čitalačkoj publici, jer ne donosi lako čitljiva dela, već ona koja zahtevaju odredjeni napor da se prodre u njih.

To su knjige za "pametne, a ne brojne čitaoce", poručio je Hamović i medju njih uvrstio i "Crnu svesku", obećavši da će objaviti i naredni roman "Crvenu svesku" koji bi trebalo da bude neka vrsta nastavka.

Književnica Ljubica Arsić rekla je da je naslov asocira na "crnu kutiju", jer poput nje i knjiga otkriva "šta je prethodilo katastrofi" i nastoji da objasni kako je do nje došlo.

Arsićeva je drugu reč u naslovu "sveska" protumačila da je izmedju njenih korica neka ispovest, u ovom slučaju dnevnik jedne mlade konobarice patuljastog rasta koja, zbog svog hendikepa, ne može da se uklopi u svet "velikih".

U ambijentu u kome se odvija radnja, Arsićeva je prepoznala elemente pariskih boemskih kafana kao što je "Mulen ruž", jer i u lokal u kome radi glavna junakinja svraćaju ljudi sa margine, prostitutke, transvestiti.

Takvu sredini Selina Pulen posmatra iz jednog iskošenog ugla u koji ju je smestio njen hendikep, ali, s druge strane, on joj donosi ponudu da postane glumica.

Istovremeno, kod kuće je čeka posesivna majka alkoholičarka koja joj ne dozvoljava da izadje na pozornicu, posto to doživljava kao uvredu upućenu njoj, jer je rodila nakazu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE