• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ne zaboravlja Paju Jovanovića

U Galeriji SANU otvorena izložba dela velikana srpskog i svetskog slikarstva Paje Jovanovića povodom 150 godina od njegovog rođenja.

FOTO i VIDEO

Srbija je imala mnoge velikane u raznim sferama života, a posebno mesto pripada slikaru Paji Jovanoviću.

Povodom 150. godišnjice rođenja velikog slikara (1859 - 1957), u Galeriji SANU, u srcu Beograda, u sredu uveče otvorena je izložba njegovih dela.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

Postavku čini 97 dela ovog velikog umetnika, koja su stvarana u rasponu više od pet decenija, a pored njegovih najpoznatijih dela kao što su "Seoba Srba", "Borba petlova", portreta znamenitih Srba, izložena su i ona koja su manje poznata široj javnosti.

"Upravo te slike, ne tako poznate, čine ovu izložbu posebnom", rekao je akademik Dinko Davidović na otvaranju izložbe.

On je objasnio i koncept postavke - svaku sliku prati i skica, kroki ili mala studija koja je prethodila nastanku konačnog dela, tako da posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide proces i studioznost umetnika.




Izložbu je otvorio ministar kulture Srbije Nebojša Bradić koji je rekao da je Paja Jovanović jedan od najuglednijih srpskih slikara, evropske reputacije.

"Često se za Paju Jovanovića govorilo da je jednu sliku počinjao da slika u jednoj metropoli, završavao je u drugoj, izlagao je u trećoj, ili prodavao u nekoj četvrtoj", rekao je Bradić i dodao da će obeležavanje jubileja biti nastavljeno i u prvoj polovini naredne godine.

Često se, dodao je Bradić, govori da je Dositej Obradović doneo Evropu u Srbiju, a da je Vuk Karadžić Srbiju odveo u Evropu.

"Paja Jovanović je bio i u Srbiji i u Evropi, i to je nauk današnjeg čitanja Paje Jovanovića - ne stroga podela na tuđe i naše, već prisustvo i tuđeg i našeg u jednom", naglasio je Bradić.

"U tom jednom, što je vrhunska umetnost, Paja Jovanović je svojim delom prevazilazio pojedinačno i opšte, i dolazio do onog univerzalnog, što svaka vrhunska umetnost sobom nosi", zaključio je Bradić.

Paja Jovanović (1859-1957) je bio veoma mlad kada je izabran za člana Srpske kraljevske akademije, imao je svega 29 godina, ali je brzo opravdao ukazano poverenje - za svoja dela dobijao je mnoge nagrade i postao priznat širom sveta.

Rođen je u Vršcu 1859. godine, a slikarstvo je diplomirao na Umetničkoj akademiji u Beču.

Za sliku "Ranjeni Crnogorac", izloženu na godišnjoj izložbi Akademije u Beču 1883. dobio je prvu nagradu i carsku stipendiju, a ubrzo potom zaključio je ugovor za Frenč galeriju u Londonu.

Umro je 30. novembra 1957. godine u Beču, a po njegovoj želji urna sa pepelom preneta je u Beograd i čuva se u njegovom Legatu.

Godine 1895. dobio je dve značajne porudžbine za Milenijumsku izložbu koja je trebalo da bude održana u Budimpešti 1896.

Prva porudžbina bila je od patrijarha Georgija Brankovića, da izradi grandioznu istorijsku kompoziciju "Seoba Srba pod patrijarhom Čarnojevićem", a druga od vršačke opštine za sliku "Vršački
triptihon".

Vlada kraljevine Srbije poručila mu je oko 1900. godine, za Svetsku izložbu u Parizu, da izradi istorijsku kompoziciju "Krunisanje cara Dušana 14. aprila 1346. godine", za koju je dobio zlatnu medalju.

Izložba "Paja Jovanović/Paul Jovanowitch" biće otvorena do 21. februara 2010. godine. Osim postavke slika, tu je i katalog sa mnoštvom reprodukcija, koji se prodaje po ceni od 1.300 dinara,

Tokom trajanja izložbe biće organizovana i predavanja, stručna vođenja kroz izložbu, projekcije filmova i aktivnosti Dečijeg kluba Narodnog muzeja.

Ulaz u galeriju SANU je slobodan, a radno vreme je od 10 do 21 čas svih sedam dana u nedelji.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

artfan

Napokon jedna dobra izložba u Bgd-u!

SERIJE