• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pečuj, prestonica kulture nadomak Balkana

Mađarski gradić Pečuj je uz Istanbul i Esen evropskih prestonica kulture za ovu godinu, a u obeležavanju će učestvovati i srpski umetnici.

"Potrudili smo se da kroz program manifestacije Pečej istakne kao multietnički tolerantan i otvoren grad", izjavio je kulturni direktor manifestacije "Evropski centri kulture" Tamš Zalaj.

On je u intervjuu za "Dojče vele" rekao da je, pored izuzetno bogatog kulturnog programa, najvažniji deo manifestacije nova uloga koju će dobiti Pečuj, sa nešto više od 150.000 stanovnika i viševekovnom multietničkom tradicijom, koja je vrlo specifična za taj deo Evrope.

U Pečuju ljudi različitih nacionalnih pripadnosti već vekovima dele svakodnevnicu, a to će se osetiti i kroz različite kulturne programe planirane za 2010. godinu, rekao je on, dodajući da će mnogi umetnici iz Srbije takođe učestvovati u programu.

"Već smo organizovali mnoge manifestacije sa balkanskim umetnicima. U decembru je gostovao Emir Kusturica sa 'Zabranjenim pušenjem', a u julu je, u okviru projekta 'Prestonica kulture' planiran koncert Gorana Bregovića", kazao je Zalaj.

On je rekao da lokalna izdavačka kuća "Jelenkor", koja ove godine slavi 50 godina postojanja, planira nekoliko izdanja u okviru ovog projekta.

"'Jelenkor' već ima nekoliko izdanja koja su proistekla iz saradnje književnika iz regiona, kao što je izdanje "Balkon Balkana", na primer, a u planu su i novi zajednički projekti pisaca sa pomenutih prostora", kazao je Zalaj.

Budući da je Pečuj rodni grad velikih bauhaus umetnika Marsela Brojera i Andora Vajningera, za leto je planirana velika izložba posvećena tom umetničkom pravcu u saradnji sa Bauhaus muzejom iz Berlina, najavio je on.

Direktor manifestcije se osvrnuo i na planiranu saradnju sa srpskim koreografom mađarskog porekla Jožefom Nađom.

"Nađ je veliko umetničko ime i mi smo u saradnji sa kulturnim institucijama Vojvodine uspeli da dogovorimo zajednički projekat sa ovim sjajnim koreografom", rekao je on.

Akcija "Evropska prestonica kulture" počela je 1985. godine na inicijativu grčke ministarke kulture i poznate glumice Meline Merkuri.

Ove godine su "centri kulture" Istanbul, Esen i Pečuj.

Otvaranju te manifestacije danas će u Pečuju prisustvovati i ministar kulture Nebojša Bradić, na poziv ministra prosvete i kulture Mađarske Ištvana Hilera i gradonačelnika Pečuja Žolta Pave.

On će se sastati i s predstavnicima Srpske samouprave i Pečujsko-baranjskog udruženja Srba.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE