• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se krije u pismima Van Goga

Izložba posvećena holandskom slikaru Vinsentu van Gogu u Londonu, najveća te vrste u poslednjih 40 godina, dešifruje umetnikov rad kroz njegova pisma.

Postavka "Pravi Van Gog: umetnik i njegova pisma", koja će biti otvorena 23. januara u Kraljevskoj umetničkoj akademiji, okuplja oko 40 pisama, 65 slika i 30 crteža.

Veći deo pisama potiče iz Van Gogovog muzeja u Amsterdamu koji je nedavno organizovao sličnu izložbu na tu temu.

"Postoji mit koji okružuje Van Goga. Veruje se da je bio lud i da je slikao veoma brzo. Da, jeste slikao brzo ali njegova korespondencija pokazuje da temeljno pripremao svoje radove", rekla je Frans presu konzervator akademije En Đumas.

Kada je sa 27 godina počeo da slika, Van Gog je besomučno radio i pisao o svojim naporima, napretku i frustracijama.

"Nastojim da radim jednako dobro kao pojedini slikari koje sam mnogo voleo i cenio", piše Van Gog u jednom od pisama na francuskom jeziku, koji je govorio tečno kao i holandski. Pisma je najčešće slao svom bratu Teu.

Do smrti u 38. godini, Van Gog se neprestano trudio da poboljša svoj rad ali je smatrao da u tome nije dovoljno uspešan. Godine 1890. izvršio je samoubistvo ispalivši metak u grudi. "Pisma nam ne otkrivaju zašto se ubio", rekla je En Đumas.

"Stavljam život na kocku radi moje umetnosti", napisao je slikar u poslednjem pismu.

Na njegovom telu pronađen je list papira na kojem je napisao: "Dragi brate, hvala ti za lepo pismo i za novčanicu od 50 franaka koju je sadržalo".

Izložba u Londonu trajaće do 18. aprila.

(Beta)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

truefan

Vinsentova "Pisma bratu" su najbolji način da se upozna ličnost i poetika ovog umetnika, ali ono što se krije u njegovim slikama - to nigde ne piše.

auuu

johnny sta ti je brate?

Johnny

Ehhh..Van Gogh majstorcina..moj omiljeni slikar koji me uvek inspirise. Voleo bih da ljudi malo vise obrate paznju na ovu umetnost pa i na ljude kao sto je Vinsent..ali to tesko ide..vidim da su bitniji neki nebitni likovi za koje se nece ni znati za 50- 100 godina, dok za ovakve umetnike nece postojati kraj postovanja i divljenja.Vinsent, jos zivis u nasim srcima.

SERIJE