• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič kroz izložbu Paja Jovanović za decu

Vodič kroz izložbu "Paja Jovanović/Paul Joanowitch" namenjen deci, biće predstavljen 6. februara u Galeriji SANU u Beogradu, gde je postavljena izložba posvećena obeležavanju 150 godina od rođenja slikara Paje Jovanović.

U saopštenju Narodnog muzeja se navodi da veliki broj posetilaca izložbe u Galeriji SANU čine deca različitih uzrasta i da je slikoviti vodič kroz postavku objavljen sa željom da se deci na kreativan način približi stvaralaštvo slikara paje Jovanovića.

"Vodič koji je napravljen kao slikovnica, namenjen je deci uzrasta do osam godina, koja mogu da se zabave čitajući i gledajući interesantne pripovesti i rešavajući zanimljive zadatke, ali i da nauče o slikarstvu Paje Jovanovića", navedeno je u saopštenju.

Prvi deo publikacije najmlađim posetiocima izložbe otkriva ko je bio Paja Jovanović, gde se rodio i odrastao, gde se školovao, o čemu je maštao i kako je postao veliki umetnik kakvog ga znamo.

Drugi deo slikovnice, koncipiran kao ilustrovani vodič i radna sveska, mališanima pruža mogućnost da se kroz maštovito osmišljene zadatke upozaju da izuzetnim slikarskim opusom ovog umetnika.

Urednik vodiča za decu "Paja Jovanović" je šef Odeljenja za edukaciju Eliana Gavrilović, autor ilustracija u vodiču je Dušan Radovanović, dok je stihovanu priču o ovom velikom umetniku sročila
Jasminka Petrović.

Na izložbi "Paja Jovanović / Paul Joanowitch", koja je upriličena povodom 150. godišnjice rođenja tog slikara, predstavljeno je 97 njegovih dela, stvaranih u rasponu dužem od pet decenija.

Publici je predstavljeno Jovanovićevo stvaralaštvo s akcentom na motive iz života balkanskih naroda, zatim istorijske kompozicije, ilustracije narodnih epskih pesama, portreti, predeli, aktovi i studije.

Izložena su dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice Srpske iz Novog Sada, Umetničke zbirke SANU, Narodnog muzeja Pančeva, Narodnog muzeja Zrenjanina, Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu, Istorijskog muzeja Srbije, kao i privatnog vlasništva.

Izložba u Galeriji SANU će biti otvorena do 21. februara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE