• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba Viktora Vazarelija u Beogradu

Grafike i objekte mađarskog umetnika posle Novog Sada, imali smo lepu priliku da dočekamo i u Beogradu, a izložbu će videti i publika u Vršcu, Subotici, Zrenjaninu, Nišu...

Slavni umetnik je rođen u Pečuju u Mađarskoj, a kako je Pečuj ove godine jedan od tri grada evropske prestonice kulture, Ambasada Republike Mađarske je odlučila da napravi ovu veliku i značajnu putujuću izložbu.

Izložba je postavljena u holu Narodne banke Srbije na Slaviji, a deo radova, od ukupno 140 grafika i 20 objekata, izložen je u holu Beogradskog dramskog pozorišta, gde će publika moći da vidi i film o Vazareliju.

Izložbu prati i odličan katalog-monografija sa velikim brojem kvalitetnih reprodukcija i video projekcija sa prikazima iz života i stvaralaštva umetnika.

Mnogobrojnoj publici, koja je po lošem vremenu, hladnog i kišovitog četvrtka, 4. aprila, došla na izložbu, obratio se guverner NBS Radovan Jelašić, a izložbu je zvanično otvorio Ambasador Republike Mađarske Imre Varga. Izložba će biti otvorena do 2. aprila.

Guverner Jelašić je rekao da mu je zadovoljstvo što je Vazarelijeva izložba otvorena u Beogradu, i izrazio želju da hol NBS bude prihvaćen kao dobar izložbeni prostor za značajne umetničke manifestacije.

Varga je zahvalio Jelašiću što je NBS omogućila da se u Beogradu pokažu dela Vazarelija iz privatne kolekcije Tibora Čepeija iz Budimpešte, naglasivši stalnu potrebu za razvijanjem dobrosusedskih odnosa dva prijateljska naroda a što je možda i najprikladnije kada proizlazi iz kulture i umetnosti.

Zatim je usledio neobavezan razgovor i prigodan koktel sa poznatim pečujskim vinima.

Izložbi je pored umetnika, galerista, istoričara umetnosti, kustosa,... prisustvovao i značajan broj mladih privučenih vanvremenskom umetnošću Vazarelija. Sa gostima iz Mađarske zatekli smo, kako razgovara, i našeg ministra kulture Nebojšu Bradića.

Viktor Vazareli (1906-1997, rođen u Mađarskoj ali je veći deo života živeo i stvarao u Francuskoj) je bio jedan od prvih i najpoznatijih teoretičara i praktičara op-arta (optička umetnost), koji je u interakciji oblika i boje stvarao iluziju pokreta i trodimenzionalnosti prostora. Op-art je bio popularan i važan pravac u umetnosti 20. veka, sa dalekosežnim uticajem i na aktuelnu savremenu umetnost.

(Dragan N. Kljajić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE