• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RRA podneo prijave protiv RTS i još pet TV

Republička radiodizufna agencija (RRA) podnela je protiv javnog servisa RTS i pet nacionalanih televizijskih emitera prekršajne prijave zbog kršenja više odredaba Zakona o oglašavanju, saopštio je zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić.

Javni servis je u januaru po više osnova prekšsio Zakon 33 puta, prvi program 14, a drugi 19 puta, kazao je Karadžić na konferenciji za novinare u Medija centru.

Televzija Pink je u januaru imala 36 prekršaja, B92 63, TV Košava 85. ajviše prekršaja načinila je TV Hepi - 102, a najmanje TV Avala (četiri) i TV Foks (šest).

"Odlučili smo se da protiv svakog emitera za koga mislimo na osnovu podataka da je kršio Zakon da podnesemo po jednu prijavu. To nije beznačajno jer će za delo u sticaju sud moći da izrekne samo jednu kaznu za sve članove Zakona koji se krše, maksimalno dvostruki iznos predviđen za jedan prekršaj.., a to je dva miliona dinara", kazao je Karadžić.

Da je Savet RRA drugačije odlučio, naglasio je on, iznosi bi bili daleko veći.

"Nama nije u interesu da gasimo emitere, da uništavamo njihovo poslovanje, već da se Zakon poštuje. Nadamo se da će ove prijave i one koje će uslediti nakon februarskog monitoringa biti dovoljna opomena", kazao je Kardžić.

Prema njegovim rečima, budu li emiteri koristili "računicu kaznili su nas sa dva miliona, zaradili smo tri" RRA će podnositi pojedinačne prijave za svaki dan, za svaki prekršaj i onda će te kazne biti ogromne.

"Nismo sebe nikada doživljavali kao represivni organ i trudili smo se da emiterima u razgovorima na osnovu monitoringa ukažemo na činjenicu da krše Zakon o oglašavanju", kazao je Karadžić i dodao da je broj prekršaja poput reklamnih blokova od 20 minutra sveden na najmanju moguću meru.

Odgovarajući na pitanje ima li RRA pravo da ne primenjuje Zakon u punoj meri, Kardžić je odrečno odgovorio i ponovio da je namera RRA da ove prekršjne prijave budu opomena.

RRA će, kako je najavio, ubudiće pratiti i regionalne i lokalne emiteri, "ali ne svaki dan 24 sata, pošto Agencija nema kapaciteta za to", kao i da će se od narednog meseca pratiti i radijski.

Takođe, čeka se i tumačenje Ministarstva za trgovinu koje je nadležno za za praćenje Zakona kada je reč o tv grafici, a i o sponzorstvu. Zakon je, kako je kazao, u pojedinim segmetima nejasan.

"Na osnovu januarskog monitoringa nećemo podnositi prijave koje neće biti dovoljno argumentovane. Osnovi problem je televizijska grafika", kazao je on.

RRA radi monitoring svih nacioalnih stanica 365 dana u godini, 24 sata.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE