• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija nestanka dinosaurusa?

Svetski naučnici su se složili da je udar džinovskog asteroida jedino moguće objašnjenje za izumiranje dinosaurusa.

Tim od 41 naučnika iz celog sveta pregledao je istraživanja u poslednjih 20 godina, kako bi potvrdio da je prastanovnike naše planete "zbrisao" asteroid.

Mišljenje nauke bilo je podeljeno. Jedni su tvrdili da je dinosauruse uništio asteroid, a drugi su pominjali vulkanske aktivnosti na području koje je danas Indija.

Nova studija, koju su predstavili naučnici iz Evrope, SAD, Meksika, Kanade i Japana, navodi da su dinosaurusi stradali od udara asteroida prečnika 15 kilometara, koji je udario u današnji Meksiko.

"Sigurni smo da je veliki asteroid krivac za nestanak dinosaurusa. Od udara su nastali ogromni požari, zemljotresi jači od deset stepeni na Rihterovoj skali, i kontinentalna pomeranja, koja su izazvala cunamije", rekla je Džoana Morgan sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Ona je dodala da su izumiranju doprineli i pepeo i drugi otpad nastao udarom, koji su lansirani u atmosferu i okružili Zemlju, stvorivši potpuni mrak.

Naučnici smatraju da je udar asteroida bilo "više od milijardu puta jači" od atomske bombe u Hirošimi.

(MONDO)

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nina

"stena" od 2km precnika je dovoljna da zbrise sav zivi svet sa ove planete! tako da slazem se sa konstatacijom-naucnici nazad na ispitivanje! da je bila tolika od planete ne bi bilo nista!

mmm

jedino moguce? ili ipak mozda nije? :)

boban

Mnostvo fosilnih ostataka dinosaurusa govori protiv udara bilo kakvog asteroida.Fosili nastaju kad se zivi organizam zatrpa(ziv sahrani) da su dinosaurusi uginuli od udara asteroida nebi ostao ni jedan jedini fosil.Njihovi ostatci bi potpuno istrulili.

SERIJE