• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egipat "zagorčava život" zbog antikviteta

Egipatske vlasti udružile su se sa 25 zemalja radi povratka antikviteta koji su ukradeni iz Egipta i odneti u inostranstvo.

Direktor egipatskog vrhovnog saveta za antikvitete Zahi Havas upozorio je muzeje širom sveta da će im "zagorčati život" ako odbiju zahteve Egipta.

Havas je kampanju najavio u Kairu, na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali zvaničnici iz SAD, Grčke i Italije.

Centralni antikvitet čije vraćenje Egipat zahteva jeste bista kraljice Nefertiti, koja se nalazi u Egipatskom muzeju u Berlinu.

Egipat zahteva i kamen iz Rozete, koji se smatra ključem za dešifrovanje egipatskih hijeroglifa i čuva se u Britanskom muzeju u Londonu.

Havas nije izneo detalje strategije za vraćanje antikviteta.

(Beta)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cicili

Mogu samo da dodam uz sve sto je rekla Leonida, a sto je apsolutno tacno. Pravo na povracaj postoji samo kod nelegalne prodaje ili ukradenih stvari, znaci kod bespravnog otudjenja. A sto se tice situacije da nasi stvari koje nadju prodaju na takav nacin u raznim zemljama, leonida to zna bolje, kriva je nasa drzava. To vam ne govorim sa politickog aspekta nego cisto pravnog. Jos uvek je na snazi zakon prema kojem nalazac stvari ili lice na cijoj se nepokretnosti nasla stvar(kulturno dobro) dobija 8% od vrednosti, i to pod uslovom da stvar nije mnogo skupa, ako jeste moze da ostane praznih ruku. Taj problem su pravnici i arheolozi uocili odavno samo niko nije promenio to do danas.Pa seljek koji na svojoj njivi pronadje nesto, prodaje to preko jer ovde postoji veleka verovatnoca da ne dobije ni zahvalnicu.

Leonida

@white lioness Onda odmah pokreni akciju za vraćanje predmeta iz Srbije koji se još od kraja XIX i početkla XX veka nalaze u muzejima u Zagrebu, Beču i Budimpešti. Prepuni su metalnih predmeta koji su nalaženi na obali Dunava, na potesu od Zemuna pa do Surduka. O ostalim predmetima koji su nalaženi širom Vojvodine neću ni govoriti. Pri tome, niko ih nije otimao već su ih naši, domaći nalazači, prodavali. Uostalom, slično se dešava i danas kada naši tragači za blagom, predmete koje nalaze na prostoru antičkog Sirmijuma i Viminacijuma prodaju bez velikih problema. Od Požarevca ili Sremske Mitrovice, preko Beograda i Subotice do Budimpešte i Beča, pa do Ženeve ili Ciriha gde dobijaju lažne papire zahvaljujući kojima se legalno prodaju na aukcijama širom Evrope stižući i danas do evropskih muzeja.

dragaN

@lady_N "Obilazis muzej u Kairu a vodici ti pricaju to i to...e to ne mozete da vidite jer je u Parizu.." Da nije bilo tog Pariza ne znam koje bi to muzeje u Egiptu obilazila. Jos uvek bi sve bilo ispod izamleje i ne bi se ni znalo za 99% onog sto se danas zna o Egiptu. I to sto bi bilo pronadjeno bez Evropljana odneli bi lopovi ili bi biste sluzile egipatskim seljacima kao pritke za paradajz ili vinovu lozu. Ako je neko ulozio pare u iskopavanja, valjda je logicno da dobije deo profita? Ili bi mozda ti radila onako volonterski? Ono sto je ukradeno treba da se vrati, tu nema razgovora, ali koliko ja znam jedan veliki deo arheoloskog blaga je u Evropu stigao legalno - postojali su dogovori tipa mi istrazujemo, a odredjeni procenat pronadjenog blaga ide nama.

SERIJE