• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prst faraona Akenatona vraćen u Egipat

Jedan švajcarski naučnik vratio je Egiptu nožni prst sa mumije faraona Akenatona, oca legendarnog Tutankamona, saopštile su egipatske vlasti.

Prst, ukraden 1907. prilikom analize kostiju, vraćen je na ceremoniji potpisivanja sporazuma o vraćanju antikviteta koji su potpisali Egipat i Švajcarska, navodi egipatski Vrhovni savet za antikvitete.

"Sada kada je prst ponovo u Egiptu, biće izložen u Egipatskom muzeju u Kairu", navodi savet i dodaje da se pouzdano zna da prst pripada skeletu Akenatona pronađenom u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora.

Akenaton, faraon 18. egipatske dinastije, u februaru je, zahvaljujući analizi DNK, identifikovan kao otac Tutankamona, koji je umro u 20. godini i čije je veliko blago izloženo u Kairu.

Ambasada Švajcarske u Kairu saopštila je da je prst, koji "vrlo verovatno" potiče od Akenatonovih ostataka, direktoru Vrhovnog saveta za antikvitete Zahiju Havasu uručio Frank Reli, naučnik univerziteta u Cirihu specijalizovan za mumije.

Reč je o "privatnoj inicijativi tog naučnika koji je, zahvaljujući ličnim kontaktima", pronašao prst "u drugoj evropskoj zemlji. Dakle, nije reč o restituciji švajcarske vlade", naveo je neimenovani diplomata, koji nije precizirao o kojoj je zemlji reč.

Švajcarska je 16. zemlja koja je od 2002. sa Egiptom potpisala sporazum o vraćanju antikviteta ilegalno odnetih iz te zemlje.

Egipat, za koji je vraćanje antikviteta rasutih širom sveta stvar od nacionalnog značaja, prošle sedmice je organizovao međunarodnu konferenciju o toj temi.

Ipak, nijedan od šest najznačajnijih antikviteta koje Kairo traži - pre svega bista kraljice Nefertiti izložena u Berlinu i kamen iz Rozete koji se čuva u Britanskoj muzeju - ne nalazi se u Švajcarskoj.

(Beta/MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milica

rest in(one) PIECE

SERIJE