• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi "Mucijevi dani" počinju 18. maja

Festival "Mucijevi dani", u čast jednog od najboljih reditelja bivše Jugoslavije Ljubomira Mucija Draškića, biće odžan od 18. do 24. maja u Ateljeu 212.

"Četrnaest predstava činiće prve Mucijeve dane, bez obzira na skandalozno stanje u bužetu siguran sam da će neverovatan entuzijazam učesnika i organizatora nadvladati teškoće i vrednim sadržajem ispuniti svih sedam pozorišnih dana", upravnik tog pozorišta Kokan Mladenović.

Jedan od bliskih Mucijevih saradnika, glumac Petar Kralj ocenio je da je "lepo, dragoceno i pošteno da se jedan takav festival posveti baš njemu - Muciju, koji je ceo život posvetio pozorištu".

Kralj je podsetio da je tokom Mucijeve dugogodišnje karijere bilo mnogo problema koje je Muci svojom ogromnom energijom otklanjao.

Prema njegovim rečima, Draškić, koji je sa oko 30 predstava bio jedan od najplodnijih autora Ateljea 212, je veliki deo kreativnog vremena izgubio radeć da dobijemo pozorište u kome je sve moguće.

U glavnom progradmu na velikoj sceni, pored nove premijere Ateljea 212 - Pazarni dani, gledaocima će se predstviti glumačke ekipe iz Novog Sada, Zagreba, Kruševca, Sarajeva i Sombora predstavama Brod za lutke", "Per gint", "Dundo Maroje", "Žaba", "Roki horor šou" i "Kate Kapuralica".

"Na maloj sceni opredelili smo se da prikažemo predsatve koje su autorski prvenci mladih pisaca", rekao je Mladenović i dodao da će to biti "Samoudica", "Da nam živi, živi rad", "Kos", "Čekaonica", "Dokle" i "Pomorandžina kora".

Na "Mucijevim danima" gledaoci će moći u prijateljskom druženju, dijalogu i diskusijama da upoznaju pozorišne stvaraoce iz bliskog okruženja.

Atelje 212 će zahvaljući urpavo Muciju, tokom festivala postati mesto dodira srpskog, regionalnog i svetskog pozorišta kao i prožimanja različitih pozorišnih kultura i tradicija.

Video projekcije u 13 i 17 časova, biće prateći program festivala, tokom koga će posetioci moći da vide starije predstave ili seriju "Pozorišni praktikum" u kome Muci goovori o životu i radu u Ateljeu.

Festival će biti prilika da se naprave montažne radnje - knjižara, butik, kafeterija na parkingu iza Ateljea, kako bi pokazali da to sadašnje ruglo može da bude, kao što je Draškić planirao, mesto gde će se ljudi razmenjivati znanja o pozorišnoj umetnosti.

Mladenović je rekao da je Festival prilika da se pozorište izbori i od opštine i nadležnih dobije dozvola da taj projekat zaživi do narednih Mucijevih dana.

Prema rečima predsavnika "Ateljea", Mucijevi dani su prilika ne samo da se predstave glumci i pozorišta već i gradovi iz kojih dolaze.

Svake večeri po oceni Saveta na čijem čelu je ministar kulture Nebojša Bradić, koga je Draškić svojevremeno doveo za upravnika Ateljea 212, najbolji glumac će dobiti nagradu - srebrnjak sa
Mucijevim likom.

U prodaju je pušteno 100 kompleta ulaznica po ceni od 10.000 dinara.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE