• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sto godina od rođenja Meše Selimovića

U Srbiji će biti obeležena 100. godišnjica od rođenja velikog srpskog pisca Mehmeda Meše Selimovića, koji je rođen u Tuzli 26. aprila 1910. godine.

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja književnika Meše Selimovića 27. i 28. aprila u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu biće održan naučni skup.

Naučni skup će otvoriti predsednik SANU Nikola Hajdin, tekst Meše Selimovića će čitati dramski umetnik Gojko Šantić, a nakon toga će o tom poznatom književniku govoriti Dobrica Ćosić i Matija
Bećković.

U okviru naučnog skupa 27. i 28. aprila govoriće Svetozar Koljević, Predrag Palavestra, Milan Đurčinov, Radovan Vučković, Slavko Gordić, Marko Krstić, Miro Vuksanović, Ivan Majić, Miroslav Egerić, Ranko Risojević, Staniša Tutnjević, Miloš Đorđević, Svetlana Velmar Janković.

O delu i životu Meše Selimovića tokom naučnog skupa govoriće i Jasmina Ahmetagić, Aleksandar Gatalica, Vladimir Pištalo, Vladimir Kecmanović, Marko Nedić, Aleksandar Jerkov, Milan Radulović, Nebojša Bradić, Radomir Ivanović, Milorad Radovanović, Predrag Piper.

Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost.

Njegova prva knjiga, zbirka pripovedaka "Prva četa" objavljena je 1950. godine, a nakon toga i roman "Tišine" (1961), zbirka pripovedaka "Tuđa zemlja" (1962) i poetski roman "Magla i mjesečina" (1965).

Najpoznatije delo Meše Selimovića je roman "Derviš i smrt", koji je objavljen 1966. godine, a napisan je kao reakcija na tadašnji režim u bivšoj Jugoslaviji, koji se obračunavao sa političkim osuđenicima.

Meša Selimović je napisao i dela "Za i protiv vuka", "Tvrđava", "Ostrvo", "Krug".

Selimović je bio predsednik Saveza književnika Jugoslavije, počasni doktor Sarajevskog univerziteta i redovni član Akademije nauka Bosne i Hercegovine i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dobitnik je NIN-ove nagrade 1967. godine, za roman "Derviš i smrt".

Umro je 11. jula 1982. godine u Beogradu.

(agencije/MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boban

Veliki covek i veliki pisac.Veliki borac za srpsku knjizevnost,sto je objavio u teskim vremenima, kojeg ne smemo nikad zaboraviti.Potrebno je sto cesce a najmanje jednom godisnje prirediti ovako nesto.Fala svima koji se setise njegovog rodjenja a ne sme se zaboraviti ni njegova supruga koja mu je bila desna ruka. Boban

SERIJE