• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Drugi krug" u Muzeju nauke i tehnike

Izložba "Drugi krug", koja predstavlja drugi korak na putu ka realizaciji buduće stalne postavke Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, biće otvorena 14. maja u Galeriji tog muzeja.

Direktorka Muzeja nauke i tehnike Sonja Zimonjić rekla je da izložba predstavlja izbor iz stalne
postavke, koju su uradili kustosi Muzeja u okviru Projekta rekonstrukcije i dogradnje Muzeja.

Prema njenim rečima, izložba predstavlja potencijal Muzeja u pripremi buduće stalne postavke, a na osnovu svog fonda prikupljenog tokom 20 godina.

Izložba "Drugi krug" je postavljena u dva izložbena prostora Muzeja, na 2.500 kvadratnih metara.

U Galeriji Muzeja predstavljeno je preko 400 predmeta iz 25 zbirki, među kojima su pisaće mašine s početka 20. veka, stari kuhinjski aparati, muzički instrumenti, muzičke kutije, fotoaparati, kamere,
ali i prvi kompijuteri i brodska oprema."

U otvorenom depou Muzeja, izloženo je preko 300 eksponata, a posetioci u ovom delu izložbe mogu da osete duh prošlih vremena u rekonstruisanom ambijentu stare štamparije i gradskog stanovanja u
Srbiji pre elektrifikacije.

Sonja Zimonjić je istakla da izložba ima za cilj da projektu rekonstrukcije Muzeja, obezbedi podršku javnosti i nadležnih državnih institucija.

Odlukom Vlade Srbije, Muzeju nauke i tehnike je 2005. godine, dodeljena zgrada prve javne termocentrale na Dorćolu, a tada je utvrđeno i da ta zgrade mora da se rekonstruiše, a rekostrukcija se finansira iz sredstva Nacionalnog investicionog plana.

Projekat idejnog arhitektonskog rešenja Muzeja 2007. godine, predstvio je autor Boris Podreka, ali nakon toga došlo je do zastoja u realizaciji rekonstrukcije te zgrade.

Prema rečima Sonje Zimonjić, do sada je od 14 miliona evra, koliko košta ceo projekat, uloženo oko milion evra, a za opremu galerijskog prostora Muzeja, potrošeno je 820.000 dinara.

"Prvi korak u realizaciji stalne postavke, bio je prošle godine, kada je postavljena izložba pod nazivom 'Naučno tehnička kulturna baština Srbije', koja je predstavljena kroz učešće zbirki Zajednice naučno tehničkih muzeja Srbije, a radi promocije i popularizacije ove vrste baštine", rekla je ona.

Na postavljanju izložbe radilo je 15 kustosa tog muzeja, kao i brojni saradnici, koji su pomogli u izboru i postavljanju eksponata, a na izložbi su predstavljena i dokumenta, forografije, audio i video
materijal iz muzejskog fonda.

Izložba, koju će sutra u Muzeju nauke i tehnike otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić, biće otvorena do maja meseca 2011. godine, a kada bude završena stalna postavka, biće deo nje.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE