• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Provedite noć u muzejima

Kulturno-zabavna manifestacija "Noć muzeja" počinje večeras od 18 časova i trajaće do dva sata posle ponoći, u Beogradu, Novom Sadu i još oko 50 gradova širom Srbije.

U Dvorskom kompleksu prvi put će posetioci moći da zavire u intimni život kraljice Marije Karađorđević, u njen umetnički atelje i uspomene iz detinjstva, u jednom od njenih omiljenih objekata, koja je danas poznatiji kao Slamnata kuća.

Izložbu u Muzeju afričke umetnosti "Frizersko-berberske table Afrike" čine reklamni plakati za frizerske radnje, na kojima su poznate i manje poznate ličnosti sa pomodnim afričkim frizurama.

Specijalno povodom "Noći muzeja", pozvane su žene iz ambasada afričkih zemalja u Beogradu, ali i domaći frizeri specijalizovani za pletenje afro kikica i stavljanje umetaka, koji će posetiocima pružati svoje usluge tokom osam sati trajanja manifestacije.

U BIP-u, odnosno kući Đorđa Vajferta, po prvi put će biti izložene fotografije, novinski članci i deo diploma, plaketa i medalja koje je BIP osvajao tokom poslednjih 50 godina. U skladu sa prvim pivarskim sloganom u Srbiji, koji je glasio "Pivo ladi, dušu sladi", svaki posetilac ove postavke imaće jedinstvenu priliku da okusi najjače pivo ikada napravljeno na ovim prostorima.

U Olimpijskom muzeju beograđane će dočekati vrhunski domaći sportisti, a najhrabriji će imati šansu da uđu u okršaj sa svetskom šampionkom u džudou, da fleksibilnost tela provere sa vicešampionskom sveta u fitnesu, ali i da vide medalje sa prvih obnovljenih Olimpijskih igara, reket Miloša Crnjanskog...

U galeriji Istorijskog muzeja Srbije posetioci će videti kako su se tokom godina razvijale i menjale kasice u kome se čuvala ušteđevina, a u Konaku kneza Miloša ljubitelji tetoviranja moći će sve da saznaju o istorijatu i načinu ove grane umetnosti. Kako su izgledale i od čega su pravljene dečije igračke, čime su se igrale devojčice, a čime dečaci, od 19. veka do današnjih dana, zainteresovani će moći da saznaju u Etnografskom muzeju.

Program u Vojnom muzeju tradicionalno će startovati zvukom fanfara, a posle sedam godina posetioci će ponovo moći da vide deo stalne postavke koja se odnosi na Drugi svetski rat. Samo za ovu noć biće izložena mašina za šifrovanje "Enigma" kao i sablja čoveka koji je bombardovao Beograd 1941. godine.

U Muzeju nauke i tehnike posetioci će premijerno moći da vide novu stalnu postavku koju čini 25 zbirki sa više od 700 eksponata, dokumenata i fotografija, kao i projekat rekonstrukcije muzeja.

Još od davnina ljudi su čeznuli da slobodni, poput ptica, polete u nebeska prostranstva, ali je tek pojava zmaja sa motorom u drugoj polovini 20. veka omogućila da se zaista doživi taj osećaj. Tako će posetioci u holu Muzeja vazduhoplovstva moći da vide jedan od prvih motornih zmajeva kod nas, dok će ih ispred zgrade dočekati dva moderna motorna zmaja.

Program manifestacije biće raspoređen u sedam zona u kojima zainteresovani mogu da saznaju novine iz savremene umetnosti, slikarstva, istorije, modne industrije, filma, arhikteture i drugo. Ovogodišnju "Noć muzeja" podržalo je 48 gradova Srbije, sedam više u odnosu na prošlu godinu.

Pokrovitelj sedme "Noći muzeja" je Skupština grada Beograda, a generalni sponzor i partner manifestacije je Telekom Srbije.

Na gradilištu Narodnog pozorišta u Subotici danas će, u okviru manifestacije "Noć muzeja", biti prikazan projekat pod nazivom "Pozorište na gradilištu".

Reč je o mulimedijalnom umetničom projektu kojim će subotičkoj publici biti predstavljen novi pozorišni prostori objekta koji se gradi. Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za 19 časova.

Posle svečanog otvaranja, na svakih 15 minuta biće organizovani grupni obilasci pozorišta u izgradnji.

Kao ulaznicu potrebno je poneti stare novine, ili drugi neki materijal koji je moguće reciklirati pošto je projekat organizovao Fond za zaštitu životne sredine Srbije, a uz njega je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Akademija lepih umetnosti iz Beograda i Centar za scenski dizajn iz Novog Sada.

Muzej Ponišavlja u Pirotu ove godine će prvi put organizovati manifestaciju Noć muzeja od 21 do jedan čas posle ponoći.

Direktor Muzeja Miroslav Zubić rekao je agenciji Beta da manifestacija počinje u Galeriji Muzeja otvaranjem izložbe starih muzičkih instrumenata iz Pirota i okoline.

"Posetioci će moći, pored ostalih, da vide frule, dvojnice, gajde, gusle, okarine, ćemane... Posebna poslastica za sve biće nastup gajdaša iz Pirota Dušana Madića, jednog od retkih u ovom kraju koji
svira na tom instrumentu."

Loznica će ove godine prvi put učestvovati u manifestaciji Noć muzeja. Programe u Loznici priprema Centar za kulturu "Vuk Karadžić" a direktorka te ustanove Dajana Đedović rekla je agenciji Beta da će se različitim sadržajima predstaviti obeležja Jadra, rodnog kraja Vuka Stefanovića Karadžića. Programi će početi u 18 časova i trajaće do dva sata iza ponoći.

Najpre će u Tršiću učenici tamošnje osnovne škole prirediti program "Kume, izgore ti kesa", kojim će predstaviti svadbu u Jadru, prema tradicionalnim običajima ove oblasti na zapadu Srbije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE