• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brodom "Nikola Tesla" od Beograda do Čikaga

Filmska produkcija "Krestrejd" organizovaće plovidbu brodom "Nikola Tesla" od Beograda do Čikaga, u čast obeležavanja 150 godina od rodjenja velikog naučnika.

Filmska produkcija "Krestrejd" organizovaće plovidbu brodom "Nikola Tesla" od Beograda do Čikaga, u čast obeležavanja 150 godina od rodjenja velikog naučnika.

Autor, kapetan plovidbe Branko Kresojević izjavio je da je zamišljeno da brod krene 16. aprila iz Beograda, da bi 10. jula stigao na kanadski deo Nijagare, gde će Tesli, na dan njegovog rodjenja biti podignut spomenik.

Brod zatim nastavlja polovidbu za Čikago, gde će u septembru biti održan Kongres srpskog ujedinjenja.
Projekat se priprema u saradnji s Ministarstvom za dijasporu, Muzejom "Nikola Tesla", Memorijalnim centrom u Njujorku i gradom Beogradom, a predstavljen je na proteklom Sajmu nautike. Planirano je da se, u saradnji sa snimateljima RTS-a, pripremi 14 emisija od po 55 minuta o plovidbi broda i zemljama kroz koje prolazi.

Brod će od Beograda krenuti uzvodno Dunavom, preko Novog Sada, Vukovara, Budimpešte, Austrije, južne Nemačke - kanalom Dunav-Majna pored Nirnberga, zatim Majnom do Frankfurta.

Potom će proći kroz Bon, Keln i holandskim kanalima do Amsterdama i dalje do Belgije i Brisela. Zatim će nastaviti kroz Belgiju, do Francuske, pa rekom Senom do Pariza, pa Lamanšom i Temzom do Londona.

Planirano je da se obidju svi gradovi koji su na neki način povezani s Teslinim životom i radom.
Brod će od luke Sautempton krenuti preko Atlantika, ali pošto za tako dugu plovidbu nema dovoljno goriva, moraće da ga preveze do Njujorka neki veći brod.

U snimljenim emisijama biće prikazani istorijski i kulturni spomenici zemalja kroz koje brod prolazi, običaji, folklor, kulinarstvo, muzika, religija i umetnost, a posebna pažnja biće posvećena srpskoj dijaspori i tragovima srpskog naroda u tim zemljama.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE