• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kula Nebojša od septembra otvorena za posete

Stalna postavka u Kuli Nebojša izgrađenoj u 15. veku, koja se nalazi u podnožju Beogradske tvrđave, trebalo bi da bude otvorena u septembru.

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner rekla je na konferenciji za novinare da je prva faza radova, koja obuhvata konzervatorske i restauratorske radove na Kuli, Priobalnom bedemu i Vodenoj kapiji, završena mesec dana pre predviđenog roka.

Za radove na Kuli Nebojša, koji su počeli u junu prošle godine, izdvojeno je oko 190 miliona dinara, od čega je donacija Vlade Grčke 1,3 miliona evra, dok je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 42 miliona dinara. Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" uložilo je u taj posao oko 24 miliona dinara.

Projektnu dokumentaciju uradili su stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Arhitektonski fakultet u Beogradu, uz konsultantske usluge Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Za potrebe stalne postavke, koja će biti smeštena na četiri nivoa Kule, iz gradskog budžeta izdvojeno je 9,5 miliona dinara, dok je "Beogradska tvrđava" za tu svrhu obezbedila 1,5 miilion.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Ana Stolić rekla bje da će stalna izložba biti specifična po tome što će biti realizovana uz pomoć modernih audio-vizuelnih elemenata i kompjuterske animacije.

Posetioci će u prizemlju moći da saznaju nešto više o istorijatu same Kule koja je podignuta 1460. godine, da bi štitila prilaz Dunavskom pristaništu od turskih napada.

Kula Nebojša je više puta rušena i ponovo podizana. S gubitkom značaja Dunavskog pristaništa i njegovim zatrpavanjem, Turci su je pretvorili u najpoznatiju tamnicu Beogradske tvrđave.

Grčka strana priprema posebnu postavku o svom nacionalnom heroju, revolucionaru Rigi od Fere, koji je bio jedan od zatočenika Kule Nebojša i u njoj pogubljen 1798. Ta izložba biće smeštena na prvom spratu Kule.

U Kuli je, pored Rige od Fere, pogubljen i mitropolit Metodije, a nešto kasnije u njoj je bio zatvoren i brat kneza Miloša, prvi gradonačelnik Beograda Jevrem Obrenović.

Na drugom i trećem spratu Kule posetioci će moći da vide postavku posvećenu srpskoj istoriji, počev od Karađorđevog ustanka 1804. godine do stvaranja moderne srpske države, uz prikaz svakodnevnog
života tadašnjih Beograđana.

U narednoj fazi obnove Kule Nebojša planiran je završetak radova na višenamenskoj sali, projektovanoj za održavanje programa iz oblasti kulture, kao i uređenje okolnog prostora, uz obezbeđivanje prilaza kompleksu, odnosno postavljanje pešačkog prelaza i semafora.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sumadinac

U svoj muci koja je zadesila Grcku, oni su donirali i nama Srbima! Hvala braci najlepse- SVI U GRCKU NA MORE! :)

SERIJE