• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: "Trenč art" crkve na Kalemegdanu

Mnogi stanovnici Beograda i njegovi brojni posetioci ne znaju kakvo se blago krije unutar zidina Crkve Ružice na Kalemegdanu, romantično obraslih bršljanom.

To blago su u svetu jedinstveni lusteri napravljeni od vojne opreme. Zapravo, to su polijeleji – veliki svećnjaci koji vise na sred crkve - a Ružica ih ima tri. «To vam je klasičan 'trench art', odnosno ratna umetnost», kaže za MONDO istoričar umetnosti Elena Petrova.

TV ekipa Monda otišla je do Ružice da bi od njenog starešine, oca Radomira Popovića, saznala otkud ovakvi lusteri u crkvi.

«Posle Prvog svetskog rata, Vojno-tehnički zavod iz Kragujevca izradio je ove polijeleje od nemačke i austriske municije i oružja zaostalog od borbi za odbranu Beograda», ispričao je otac Radomir za MONDO. Ako želite da vidite detalje sa lustera i nedeljnu liturgiju u Crkvi Ružici, kao i da saznate više o njenoj istoriji, pogledajte video prilog:



Crkva rođenja Presvete Bogorodice, kako glasi njen pun naziv, najstarija je crkva u Beogradu i jedna od najpopularnijih.

Ogroman broj vernika okuplja se oko crkve na dan Svete Petke, 27. oktobra, jer se u okviru crkvenog kompleksa nalaze izvor posvećen ovoj svetiteljki i kapelica u kojoj su čuvane njene mošti, od 1396. do pada Beograda pod tursku vlast 1521. godne.

Zahvaljući neobičnim polijelejima, ova crkva proglašena je za jednu od deset «jedinstvenih» hramova u svetu, prema anketi Svetske federacije turističke štampe - Joxt.

Crkva Ružica, smeštena u severoistočnom delu Kalemegdanske tvrđave, ispod Zindan-kapije, našla se na devetom mestu liste.

Pored nje, na listi su i hram Harajuku u Japanu, Crkva svetog Vasilija u Rusiji, crkva Halgrimskirkja na Islandu, hram Temppeliaukio Kirkko u Finskoj, crkva Metropolitana Nosa Senjora Aparesida u Brazilu, Borgundska crkva u Norveškoj, Las Lajas u Kolumbiji, Crkva svetog Jovana u Ukrajini i Kapela sluge Božijeg u Francuskoj.

(Milica Mančić/MONDO)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boba Knezevic

Tekst priče o crkvi Ružici prvi put je objavljen - na srpskom i engleskom jeziku - u Godišnjaku Ministarstva kulture Srbije za 2006. godinu. Decembra 2007. godine ova priča je objavljena na website Svetskog udruženja turističkih vodiča u prevodu na engleski jezik. Za sve ovo vreme informaciju o našoj crkvi Ružici, njenoj istoriji i značaju za Beograd i Srbiju, kao i svetsku i evropsku kulturnu baštinu, čitalo je mnogo ljudi koji pripadaju svim narodima i svim religijama sveta.

Boba Knezevic

http://www.bootsnall.com/articles/09-04/11-interesting-orthodox-churches-and-cathedrals.html kao jedna od prvih deset. U prilogu ove poruke nalazi se kratka priča o crkvi Ružici na slovenačkom jeziku. Verujem da ćete moći da odvojite malo svog vremena da je pročitate. Takodje verujem da ćete moći da posetite ovu našu - beogradsku - crkvu neobične istorije, koju su obnavljale Beogradjanke svih religija i svih naroda i koja pripada i svetskoj i evropskoj kulturnoj baštini.

Boba Knezevic

Poštovani, Čast mi je da Vas obavestim da je beogradska crkva Rodjenja Presvete Bogorodice, poznatija kao Crkva Ružica, višegodisnjim trudom poznavalaca i ljubitelja tradicije, istorije i kulture Srbije predstavljana svetskoj javnosti i desilo se da je odabrana pri izboru "The Ten Most Unique Churches" http://joxt.wordpress.com/2009/02/28/top-10-unique-churces/ , kao i pri izboru “11 Interesting Ortodox Churches and Cathedrals” http://www.bootsnall.com/articles/09-04/11-interes

SERIJE