• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo izdanje Prvog srpskog bukvara

Zavod za udžbenike iz Beograda obeležio je danas svoj 53. rođendan predstavivši kritičko izdanje Prvog srpskog bukvara inoka Save iz 1597. godine.

Direktor Zavoda Miloljub Albijanić rekao je na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) da Prvi srpski bukvar Inoka Save predstavlja dar đacima, studentima i profesorima, kao vrednost koja je moderna, a čuva temelj srpske pismenosti.

"Zavod za udžbenike želi da i ubuduće bude deo konkurentnog i dinamičnog društva koje je, pre svega, zasnovano na znanju. Ali, zavod će i ubuduće biti jedan od najvažnijih čuvara kulturne baštine i značajnih dela na kojima počiva sve ono što danas imamo ili jesmo", rekao je Albijanić.

Inok Sava iz Dečana napisao je bukvar koji je štampan kod mletačkog štampara Đ. A. Rampaceta u Veneciji 1597. godine. To delo je, međutim, ostalo nezapaženo u Srbiji gotovo 400 godina.

Tek 1903. Ljubomir Stojanović je, sastavljajući Katalog Narodne biblioteke, spomenuo to izdanje Bukvara, kao "do sada nepoznato".

Prvo izdanje bukvara, štampano 20. maja 1597, ruski konzul u SkadruI. Krilov poklonio je 1893. godine novinaru i prevodiocu Okici Gluščeviću, a drugo, štampano 25. maja 1597, kupio je Milorad Dimitrijević u Dubrovniku 1921. godine.

Drugo izdanje čuva se u Narodnoj biblioteci Srbije, a od prvog je ostao samo prepis jer je izgorelo u požaru u Narodnoj biblioteci 6. aprila 1941. godine.

"Izuzetno je malo država i naroda, i u Evropi, i u svetu koji su još pre pet vekova imali svoj bukvar", rekao je na svečanosti ministar prosvete Žarko Obradović i dodao da je to izdanje posebno dragoceno u godini koju je Vlada Srbije proglasila Godinom jezika i knjige.

Na svečanosti je govorio i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin. On je istakao da je Zavod za udžbenike objavio nekoliko, za Akademiju izuzetno značajnih izdanja, među kojima su Sabrana dela Jovana Cvijića, Poljsko-srpski i Česko-srpski rečnik, Zakonik cara Stefana Dušana.

Prema njegovim rečima, Zavod i SANU sada sarađuju u izradi rečnika pojmova likovne umetnosti.

Na centralnoj svečanosti dobitnicima nagrade "Stojan Novaković" priznanja je uručio predsednik Upravnog odbora Zavoda Milan Jovanović.

Nagradu "Stojan Novaković", u kategoriji udžbenika za niže razrede osnovne škole, dobili su Olivera Todorović i Srđan Ognjanović za udžbenički komplet za matematiku od prvog do četvrtog razreda.

U kategoriji udžbenika za više razrede osnovne škole nagrađen je Dušan Bataković za udžbenik istorije za sedmi razred, dok su u kategoriji srednjoškolskih udžbenika nagrađeni Gligorije Markov i Zoran Bakić za udžbenik "Automatizacija proizvodnje i fleksibilni proizvodni sistemi 2".

U kategoriji udžbenika namenjenih učenicima na jezicima nacionalnih manjina, nagrada je dodeljena Darini Dončevoj i Neli Trifonovoj za Bukvar na bugarskom jeziku za prvi razred.

Uručena su i priznanja saradnicima - školama, veletrgovcima i štamparijama za dugogodišnju saradnju.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE