• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Keramička skulptura Mirjane Isaković

Retrospektivna izložba i promocija monografije Mirjane Isaković, jedne od najznačajnijih srpskih umetnica u oblasti keramike otvorena je u Muzeju Primenjene Umetnosti.

Retrospektivnu izložbu "Keramička skulptura" jedne od najznačajnijih srpskih umetnica u oblasti keramike, Mirjane Isaković, u četvrtak je u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) otvorio ministar kulture Nebojša Bradić.

Izloženo je 65 odabranih radova koji ilustruju stvaralačke faze rada ove umetnice od 1968. godine do danas, dok je deo radova prikazan putem fotografija.

Prvu fazu "Od testije pa nadalje" čine rani radovi umetnice, koji su izlagani na prvim samostalnim i grupnim izložbama.

Druga faza je ciklus "Primavera" koji afirmiše ideju o pokretu, jer skoro svaki rad ističe dinamičnost kretanja, dok iz treće faze proizilaze radovi posebne elegancije izvedeni u kamenini: serija čaša i činija, nalik na cvetove i kompozicija sastavljenih iz tri slično oblikovana dela.

Ciklus "Jedan letnji dan" simboliše period kada se Isakovićeva vraća posudnoj keramici, ali na nov način, spajajući iskustvo na izradi keramoplastika i rada na upotrebnoj keramici. Radi se o grupi čajnika, činija i zdela.

Dela iz poslednjeg ciklusa karakteriše oblik jastučastog izgleda urađen u belom porcelanu i bez ikakve kolorističke intervencije, ali obogaćen je ljubičastim perjem odnosno crvenim ili žutim osušenim ružama.
Izložbu prati luksuzna dvojezična monografija (srpsko-engleski) koju je kreativno rešio poznati dizajner Miodrag Bata Knežević.

Foto galeriju pogledajte OVDE.

Otvarajući izložbu ministar Bradić je ocenio da je izuzetno zahtevan i kompleksan poduhvat praviti retrospektivnu izložbu umetnice koja nije samo učestvovala u stvaralačkom procesu i njegovim najbitnijim menama i promenama, već ih je i sama inicirala i kreirala: "U nepresušnoj težnji da stvorenom obezbedi pečat izuzetnosti, da se ne prikloni trendovima i ne osloni na sigurnost propisanog, ova umetnica stalno pomera granice i osvaja nove prostore, 'preporučujući' ih i drugima", kazao je Bradić, a prenela agencija Tanjug.

Bradić je istakao da je borba Isakovićeve za svojevrsni umetnički elitizam u oblasti i u vremenu za koju on nije bio ''rezervisan po definiciji'', rezultovala probojem bavljenja keramikom kao umetničkim materijalom na način koji mu je udahnjivao jedinstvenost i posebnost.

Isakovićeva pripada generaciji prvih diplomiranih keramičara koje je obučavao i inspirisao svojim radom profesor, akademik, slikar Ivan Tabaković.

Isakovićeva (74) završila je Akademiju primenjenih umetnosti 1963. godine kada postaje član ULUPUDS-a. Godine 1972. postaje profesor na FPU gde vodi atelje za unikatnu keramiku i keramičku skulpturu, a 2002. godine odlazi u penziju. Tokom višedecenijskog plodnog stvaralaštva izlagala je na 11 samostalnih i 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je 17 nagrada od kojih su četiri međunarodne.

Izložba u MPU će trajati do 30. juna, a tokom trajanja izložbe Odsek za obrazovanje MPU organizovaće radionice namenjene deci predškolskog uzrasta, koja će se upoznati sa radom Mirjane Isaković kroz iozradu sopstvenih predmeta od glinamola. Tema radionica su "Priče iz mitologije", koje su velika inspiracija umetnice u ranoj fazi stvaralaštva.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE