• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POZNATI DATUM I VREME KREMACIJE SLAVNOG PISCA: Poslednje zbogom Dejanu Tiagu Stankoviću u Beogradu

 Katarina Bojović
Autor Katarina Bojović

Pisac Dejan Tiago Stanković koji je iznenada preminuo 21. decembra, a sada je saopšteno kada i gde će biti kremiran.

 dejan-tijago_stefan_stojanović_2.jpg Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković preminuo je 21. decembra u svojoj kući u Lisabonu u kom je i živeo decenijama.

Od jega su se danima opraštale brojne javne ličnosti, a sada je otkriveno i kada će moći da mu upute poslednji pozdrav. Legendarni pisac biće kremiran u utorak, 3. januara u 14 sati na Novom groblju u Beogradu, saopšteno je iz njegove izdavačke kuće.

Dejan Tiago Stankoivć rođen je u Beogradu 1965. godine, a u svojoj biografiji napisao je da je u Beogradu živeo dok nije diplomirao arhitekturu 1991. godine. Iz radoznalosti i želje da upozna svet odselio se u inostranstvo. Nije nameravao dugo da odsustvuje od kuće ali okolnosti su odlučile da bude drugačije. U Londonu je živeo do 1995, kada se preselio u Portugal, Lisabon.

Pisao je i na srpskom i na portugalskom. Objavio je knjigu pripovedaka "Odakle sam bila, više nisam" i roman "Estoril", koji je preveden na velike svetske jezike i nagrađen u Srbiji i Velikoj Britaniji, a u Portugalu je, na šta je bio osobito ponosan, ušao u školsku lektiru. Stanković je bio laureat nagrade "Branko Ćopić", a njegova dela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu, priznanja "Isidora Sekulić", "Dušan Vasiljev"… Bio je i kolumnista NIN-a i plodan prevodilac. Na portugalski je prevodio dela Andrića, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića, a na naš jezik knjige iz pera Saramaga.

Izvor: ATA Images/ Stefan Tomašević

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE