• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svečano proslavljena tri Valterova jubileja

Kulturna i filmska javnost Srbije proslavila je zajedno sa Velimirom Batom Živojinovićem njegova tri velika jubileja.

Svečana akademija povodom 55 godina umetničkog rada glumca Velimira Bate Živojinovića održana je večeras u prepunoj dvorani beogradskog Sava centra, uz prisustvo njegovih saradnika, glumaca, umetnika i političara.

Parter i balkon Centra "Sava" nisu bili dovoljni da prime sve njegove prijatelje, kolege i poštovaoce, koji su autobusima, automobilima i kombijima došli iz svih krajeva Srbije.

Više hiljada ljudi tiskalo se na sedištima i uz zidove velike dvorane kako bi prisustvovalo jedinstvenom događaju, koji je priređen u čast jednog od najvećih glumaca Srbije i bivše Jugoslavije, koji je svojim radom poslednjih pet decenija obeležio domaću kinematografiju.

Na svečanosti koja je upriličena na njegov 77. rođendan, o njegovom životu i radu govorili su glumci Predrag Miki Manojlović, Danica Maksimović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Rada Đuričin, Ružica Sokić, Mima Karadžić, Bogdan Diklić, Svetlana Bojković, Petar Božović, Anica Dobra, Nikola Kojo i Neda Arnerić.

Uz nastup Umetničkog orkestra "Stanislav Binički" Ministarstva odbrane Srbije, Olivere Katarine i Viktorije, koji su izvodili numere iz filmova u kojima je Živojinović glumio, njegovo stvaralaštvo je predstavljeno i kroz inserte iz njegovih najznačajnijih filmskih
ostvarenja.

Svečanosti posvećenoj živoj legendi srpske kinematografije, glumcu koji je snimio više od 270 filmova, prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić i drugi ministri i stranački funkcioneri.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović uručio je Bati Živojinoviću i najviše priznanje te ustanove - "Zlatni pečat".

Dramski umetnici Danica Maksimović i Predrag Miki Manojlović proveli su publiku kroz bogatu Živojinovićevu biografiju, što je praćeno segmentima iz njegovih najpoznatijih ostvarenja, a njegove mnogobrojne kolege - glumci i reditelji čestitali su mu rođendan obraćanjem sa scene ili putem snimljenih video poruka.

Glumac Lazar Ristovski ga je javno pozvao da igra u njegovom novom filmu, Nikola Kojo je istakao da je srpski film preživeo zahvaljujući Bati, a Manojlović da je Živojinović otkrio "veliku tajnu trajanja".

Reditelj Veljko Bulajić je u telegramu poručio da, iako mnogi tvrde da je on izmislio Batu Živojinovića, Bata je "izmislio sam sebe": "On je jedinstven glumac jugoslovenske kinematografije, čiji talenat i energija zrače iz svakog njegovog filma. Radio sam sa velikim imenima svetskog filma - Jul Brinerom, Orsonom Velsom, Sergejem Bondarčukom, Hardijem Krugerom, ali Bata zauzima pođednako mesto među njima", naveo je Bulajić.


Zahvaljujući na svečanosti koja je upriličena u njegovu čast, Živojinović je sa zadovoljstvom primetio da je uspeo da okupi predstavnike svih stranaka u Srbiji i dodao da je kroz život naučio da je najbolje da bude "što kraći, jasan i iskren".



Govoreći o Živojinovićevom radu, njegove kolege uglavnom su hvalile njegov veliki glumački talenat i sposobnost da saradnicima prenese energiju i znanje, a mnogi su u šali istakli da ga cene "i kao čoveka i kao komunistu".

Branislav Lečić je istakao da je Bata Živojinović, koji je pre nekoliko godina bio kandidat Socijalističke partije Srbije za predsednika, najbolji političar kog je upoznao jer je ispunio sva
svoja obećanja, a i "pobio je najviše Nemaca" (u filmovima o Drugom svetskom ratu).

Živojinović je, pored Srbije i zemalja nekadašnje Jugoslavije, izuzetno popularan i u Kini, gde se i danas prikazuju filmovi "Valter brani Sarajevo", "Most" i "Partizanska eskadrila".

Film "Valter brani Sarajevo" u Kini je tokom 40 godina kontinuiranog prikazivanja videlo više od 13 milijardi ljudi, a nedavno je dogovoreno i snimanje serije o Valteru od 26 epizoda, u koprodukciji Kine i Srbije.

Povodom obeležavanja 77 godina života i 55 godina rada Bate Živojinovića biće snimljen film i štampana monografija o tom glumcu na srpskom, kineskom, engleskom i ruskom jeziku koja će biti objavljena za naredni Sajam knjiga u Beogradu.

(Agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE