• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven kovčeg sa slikama iz Homerovih poema

Kameni kovčeg star 2.500 godina, ukrašen bojenim freskama koje ilustruju Homerove poeme, pronadjen je u zapadnom delu Kipra, saopšteno je u Nikoziji.

"Dekoracija je jedinstvenog stila, ne toliko s umetničke tačke gledišta koliko po temama i upotrebljenim bojama", izjavio je Pavlos Flurancos, direktor kiparskog odseka za antičke umetničke predmete.

Do sada su na Kipru otkrivena samo dva slična sarkofaga. Oba se danas nalaze u Metropoliten muzeju u Njujorku, ali boje na njima nisu toliko žive.

Kameni kovčeg slučajno su prošle sedmice pronašli gradjevinski radnici u jednoj drevnoj grobnici nedaleko od sela Kuklija, u priobalnom pojasu Pafos.

Po rečima Flurancosa, kovčeg obojen crvenom, crnom i plavom bojom na beloj pozadini nastao je 500 godina pre Hrista, kada je grčki kulturni uticaj postao dominantan na tom ostrvu u istočnom delu Mediterana.

"Stil je veoma jednostavan i nema mnogo zajedničkog sa klasičnim prototipima koji su se pojavili kasnije", objasnio je Flurancos.

Arheolozi smatraju da freske na kovčegu predstavljaju Odiseja u scenama iz Homerovih epskih poema Ilijada i Odiseja, prenela je agencija AP.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE