• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sećanje na reditelja Bojana Stupicu

U Narodnom pozorištu u Beogradu 14. juna je obeležena stogodišnjica rođenja reditelja i arhitekte Bojana Stupice, na velikoj sceni uoči izvođenja predstave "Derviš i smrt".

U prisustvu supruge slavnog reditelja, srpske glumačke dive Mire Stupice, kao i njegovog sina sa porodicom iz Slovenije, publici su se obratili ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović.

Na zidu koji je deo scenografije predstave projektovan je Stupičin lik, a u foajeu je za ovu priliku postavljena njegova bista, koja je pozajmljena iz Ateljea 212.

Ministar Bradić je istakao da je Bojan Stupica bio graditelj modernog pozorišta.

"Prilika je da se u godini u kojoj obeležavamo sto godina od njegovog rođenja zajednički vratimo na delo koje nam je ostavio. To nasleđe je veliko i živo, postoji u zgradama koje je kreirao, u ansamblima koje je formirao i u tragovima predstava koje je ostavio svima nama", rekao je on.

Bradić je podsetio da je Stupica "napravio ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta, jednu veliku kuću sa velikom idejom koju je vodio dugi niz godina".

"Napravio je i zgradu pozorišta Ateljea 212, koje je u prvim danima sa jednom graditeljskom idejom koju je on uneo stvorilo novi, drugačiji duh srpskog i jugoslovenskog, evropskog pozorišta".

"Stupica je svoje darove davao i ovde, u Narodnom pozorištu, ali i širom nekadašnje Jugoslavije, kao i van granica. On je uvek hitao, bio je neumoran, bio je posvećen, imao je ljubavi prema ljudima, voleo je glumce. Zato bih želeo da mu svi oni kojima je toliko toga dao u narednim godinama uzvrate tom posvećenošću pozorišnoj misiji", kazao je Bradić.

Đurović je istakao da je "u istoriji Narodnog pozorišta veliki broj umetnika koji su ostavili neizbrisiv trag, ali je malo onih kao Bojan Stupica".

"Veliki reditelj, koji je neosporno obeležio svoju epohu, podario je u kratkom periodu koliko je stvarao u Narodnom pozorištu značajne predstave. Bio je umetnik sa velikom međunarodnom reputacijom. Bio je sve ono što umetnik može da bude u teatru - glumac, reditelj, scenograf, kostimograf, a njegov stvaralački stav bio je raditi svesno, ponosno i strasno", kazao je on.

Pre predstave, na prijemu u salonu Narodnog pozorišta Mira Stupica je u kratkoj izjavi za medije rekla da "ne prođe ni jedan dan da se ne seti Bojana".

"Bio je jedna silna, sjajna, bogata ličnost. On ostaje sa svim svojim zaslugama, a učinio je mnogo, bio je i graditelj i reditelj i učitelj.Za sve što sam u životu dobro uradila u umetničkoj karijeri, mogu da zahvalim tom velikom reditelju i mojoj ljubavi Bojanu Stupici", rekla je ona.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE