• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četrdeset miliona evra za skulpturu

Skulptura glave žene koju je u mladim danima izvajao čuveni italijanski slikar Amadeo Modiljani (1884-1920), prodata je na aukciji u Parizu za 43,18 miliona evra, što je sedam puta više od procene, saopštila je kuća "Kristi".

Delo koje je nastalo između 1910. i 1912. godine postiglo je dva rekorda - najvišu cenu za neko umetničko delo prodato na aukciji u Francuskoj i svetski rekord za neko Modiljanijevo ostvarenje.

Glava urađena u kamenu, visine 65 centimetara, bila je deo zbirke jednog francuskog kolekcionara i biznismena preminulog 1977. godine, prenele su strane agencije, a pazario ju je kupac koji je želeo da ostane anoniman.

"Ova glava je simbolična za delo Midiljanija koji se u ranoj mladosti bavio skulpturom i želeo da se suprotstavi industrijskom delu Rodena", izjavila je direktorka odseka za impresionističku i modernu umetnost kod "Kristija".

Skulptura glave koja je izazvala veliku senzaciju prilikom prvog predstavljana na Jesenjem salonu u Parizu 1912. godine, odredila je kasniji Modiljanijev pikturalni opus.

Modiljani je poznat po slikama na kojima je predstavljao duga lica sa bademastim očima, tankim usnama, dugim nosevima i vratovima.

Pod velikim uticajem Brankuzija kog je upoznao u Parizu 1909. godine, Modiljani je kao i njegov uzor vajao direktno u kamenu. Od dvadeset i sedam skulptura koje mu se zvanično pripisuju, deset se još uvek nalazi u privatnim zbirkama.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE