• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osmi Grifon, ili najbolji grafički dizajn

U Galeriji grafičkog kolektiva svečano je otvoren 8. Grifon – konkurs za najbolji grafički dizajn i dodeljena nagrada Grifon 2010. i druga priznanja.

Osnivači Grafički kolektiv i Quadra Graphic su se potrudili, i u tome u potpunosti uspeli, da sve bude na najvišem nivou, od izbora radova, preko postavke i kataloga pa do same svečanosti otvaranja i dodele nagrada i priznanja.

U galeriji grafičari, vizuelni umetnici, i oni afirmisani i oni koji su tek na početku karijere, oni sa pozamašnom radnom biografijom ali i studenti... i svi ostali koji imaju dodira sa dizajnom, a ispred galerije još veća gužva, stižu i hladni, osvežavajući napici pomešani sa pozitivnim komentarima o izložbi i osmesima zadovoljstva svih učesnika i posmatrača ovog prestižnog događaja.

Uvek je lepo i prijatno biti prisutan na koliko zanimljivim isto toliko i edukativnim, u najširem i najboljem značenju te reči, dešavanjima u Grafičkom kolektivu.

Na ovogodišnjem konkursu prijavilo se 89 autora sa više od 200 radova. Selekciona komisija izabrala je 52 autora/agencija i 98 radova. A žiri je jednoglasnom odlukom dodelio nagradu Grifon 2010. autorskom timu A3.Format za rad Ideology of Design Vol: 04 u kategoriji Knjiga i druge publikacije.

Svi dosadašnji laureati nagrade ostvarili su u praksi velike domete u sferi grafičgok dizajna: Miloš Ilić (dobitnik Grifona 1996.), Vladan Srdić (1998.), Borut Vild (2000.), Goran Patlejh (2002.), Slavimir Stojanović (2004.), Isidora Nikolić (2006.) i za 2008. godinu, a po tradiciji, laureat prethodnog Grifona se pojavljuje kao autor grafičkog dizajna kataloga i pratećeg materijala za 8. Grifon, a to je Igor Oršolić.

A koliko je zanimljiva i široka oblast koja je obuhvaćena konkursom i izložbom govore i same konkursne kategorije: Knjiga i druge publikacije, vizuelni identitet, plakat i oglašavanje, ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti, filmska, video i tv grafika i web dizajn. Pa izvolite, polako razmišljajte i pripremajte se za sledeći konkurs.

Kada uzmemo u obzir da smo iz svih kategorija imali priliku da vidimo odlična i već afirmisana rešenja koja vrše nesumljivo pozitivan uticaj, pre svega zdravim i poštenim pristupom grafičkom dizajnu, na našoj vizuelnoj sceni ostaje nam samo da kažemo bravo i čestitamo, i da sa nestrpljenjem očekujemo Deveti,... jubilarni Deseti Grifon, pa Dvadeseti....

Jeste da je vruće, i verovatno nam predstoji dugo toplo leto, kao što je uvek "vruće" i u grafičkom dizajnu, nemojte da ste neodgovorni sami prema sebi – put pod noge - izložba je otvorena do 10. jula 2010.

(Dragan N. Kljajić)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rastko

po meni lično, najbolji rad na konkursu je bio loopa dizajn studija iz novog sada. ali to je ipak samo moje mišljenje...

SERIJE