• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo kolo sabranih dela Vladete Jerotića

Na Tribini Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti danas je predstavljeno prvo kolo "Sabranih dela" dopisnog člana SANU Vladete Jerotića, u izdanju "Ars Libri", koje obuhvata 12 naslova.

U kolu su "Povratak ocima", "Duhovni razgovori", "Hrišćanstvo i psihološki problemi čoveka", "Psihološko i religiozno biće čoveka", "Staro i novo u hrišćanastvu", "Individuacija i (ili) oboženje", "Vera i nacija", "Samo dela ljubavi ostaju", "Mudri kao zmije, bezazleni kao golubovi", "Božanska i ljudska mudrost u Davidovim psalmima", "120 pitanja i odgovora" i "Približavanje Bogu".

Obraćajući se kao izdavač, dr Irina Arsić je rekla da se "Ars Libri" posvetio objavljivanju Jerotićevih dela i to je za jednog izdavača sasvim dovoljno da ga angažuje, a veliki je poduhvat i za našu kluturu.
Ona je najavila da će sledeća dva kola imati takodje po 12 knjiga, a dok su u prvom obuhavćeni tekstovi koji se odnose na religijske teme, drugo će biti posvećeno Jerotićevim tekstovima iz medicine, tačnije prihijatrije, a treće će doneti njegove tekstove o književnosti.

Arsićeva je ukazala da je Jerotić svim temama prilazio kao duboko religiozna ličnost, a u domenu teologije on je aktualizovao dela crkvenih otaca i povezao oboženje s Jungovom individuacijom.
U obimnom prikazu Jerotićevog celokupnog opusa, naslovljenom "U potrazi za celovitošću i smislom", akademik Svetozar Koljević je istakao da se readi o "decenijskim bogočežnjivim promišljanjima jednog od naših najuglednijih psihijatara i religioznih mislilaca, koja se otvaraju, pre svega, kao traganje za smislom u svekolikom čovekovom postojanju i savremenom egzistencijalnom zaokruženju".

On je konstatovao da su Jerotićeva dela jednostavna, ali duboka i da se njihov opseg i prodornost ogledju u dubokoj analogiji njegovih pristupa raznim problemima.
Koljević je nizom primera i citata ilustrovao stav da je autor veoma uspešno nalazio i tumačio dodirne tačke književnosti i psihijatrije, tako što je savremenom čitacu približavao i tumačio učenje pravoslavne crkve.

Čak i neke uzgredne napomene, koje zapisuje Jerotić, Koljević smatra da su inspirativne i podsticajne, a posebno smatra zanimljivim njegove beleške sa vlastitog životnog puta.
"U svom traženju celovitog smisla ljudskog života, Jerotić se kretao u graničnim područjima izmedju religije, psihijatrije i umetničkog svaranja", rekao je on.

Dopisni član SANU, pesnik Milosav Tešić je, u ime matičnog odeljenja Akademije za jezik i književnost, kome pripada Jerotić, rekao da on jeste psihijatar, ali je podjednako i antropolog, filozof i teolog koji je na sebe preuzeo misionarsku ulogu da na originalan način istražuje i tumači književnost.
Za Tešića je veoma značajno što je Jerotić ponudio modernu interpretaciju dela svetih otaca i mudroslovi o "davnašnjim i današnjim temama " kao nacionalni psihoterapeut i narodni učitelj.
Jerotić je, njemu karakterističnom skromnošću, rekao da se uvek trudio da bude objektivan.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE