• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Afro festival" u Muzeju afričke umetnosti

Tradicionalni festival će biti održan od 25. do 27. juna u Muzeju afričke umetnosti

"Afro festival" počeće tribinom pod nazivom "Adrenalin Afrika" o doprinosu Afrike pop-kulturi u 20. veku i o muzičkim pravcima koji su se poslednjih decenija iskristalisali na tom kontinentu.

Iste večeri biće prikazan i film "A Visit To Ali Farka Toure" koji govori o životu malijskog gitariste, pionira desert bluza Alija Farka Turea, a istovremeno pruža uvid u različite kulture i narode koji žive između pustinje i reke Niger u severnom Maliju, najavljeno je iz Muzeja afričke umetnosti.

U subotu, 26. juna biće održan "Afrički bazar" - prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta, maski, skulptura u kamenu i drvetu, rukom pravljenih i bojenih tkanina, slika, nakita i dekorativnih predmeta za enterijer.

U okviru izložbe, koja je u toku, "Frizerske i berberske table Afrike" autorke Nataše Njegovanović Ristić, za 26. i 27. juni, je najavljen program "Dobar frizer ovde!" - demonstracija afro-stilova friziranja, uz učešće Afrikanki i beogradskih frizera koji će posetiocima kreirati afro-imidž. Najavljeni su i specijalni gosti koji će posetiocima kanirati motive iz riznice afričkog bodi art-a.

Najznačajniji dan Festivala je "Durbar" - dan prijateljstva, muzike i plesa. Posetioci će, 27. juna, imati priliku da uživaju u bogatstvu afričke kreativnosti kroz simbole kao što su kente iz Gane, kasai velvet u Kongu, đelaba i kaftan sa severa Afrike, egipatske raznobojne arabeske, indigo tkanine iz Gvineje, štampani tekstil iz Angole.

Afro festival je kulturna manifestacija koja se jednom godišnje organizuje u Muzeju afričke umetnosti i predstavlja jedinstven program, kako u zemlji tako i u širem regionu.

Od kada je ustanovljen, 1997. godine, ovaj program je postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti. Festival naglašava poštovanje raznovrsnosti kultura i prezentaciju kulturnog nasleđa kroz brojne aktivnosti.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE