• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljeni eseji "Na ivici" Svetislava Basare

Prvi rezultat ugovora izmedju Grafičkog ateljea "Dereta" i kultnog pisca Svetislava Basare, koji je potpisan početkom godine, je knjiga "Na ivici", objavljena u biblioteci "Savremena srpska književnost".

Basara u poznatom maniru, koji mu je doneo "titulu" najekscentričnijeg srpskog književnika, nije stigao na promociju, iako je najavio dolazak.

Prema rečima urednika Petra Arbutine, za početak obnovljene saradnje Basara je odabrao knjigu koja se u nešto kraćem obliku pojavila samo 1985. godine, u izdanju kuće "Gradac", a odavno je nema u knjižarama.

"Na ivici" je zbirka veoma specifičnih eseja, koja se, prema rečima Arbutine, može čitati i kao roman, a pojavila se odmah posle Basarinog romana "Fama o biciklistima" koji slovi kao njegovo najbolje, a uvršten je medju deset najboljih romana koji nisu dobili NIN-ovu nagradu.

Arbutina je rekao da je Basarina zbirka "istinski Basara" i da označava početak nove, druga faza u piščevom stvaralaštvu, napominjići da knjigu doživljava kao " roman o čoveku koji poput Borhesovskog kartografa ispisuje mape na kojima traži smisao, esenciju života, jer smatra da je moderni čovek na ivici definisanja svoga sopstva".

"Basara veruje da je čovek izgubio svoja uporišta i traga za njima kod pisaca koji su mu izvorišta, poput Siorana, Sartra"..., rekao je Arbutina i skrenuo pažnju na izvanredne ilustracije koje je izradio akademik Radomir Reljić i skladno upotpunjuju Basarin doživljaj sveta.

On je upozorio da ovo štivo anticipira mnoge stvari koje su nam se desile skoro deceniju kasnije, i zato ga vredi iznova čitati.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE