• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbija - kulturna spona istoka i zapada"

Izložba "Srbija - kulturna spona istoka i zapada" biće otvorena 30. juna u Muzeju katedrale Svetog Stefana (Dommuseum) u Beču.

Na izložbi koja će trajati do 30. oktobra, biće predstavljeni eksponati iz kolekcija Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja Grada Beograda, Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzeja Srema u Sremskoj Kamenici i Galerije i Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

Biće predstavljeni fresko slikarstvo i ikone srpskih srednjovekovnih manastira sagrađenih pod uticajem vizantijske kulture, dela baroka, kao i dela koja svedoče o uticaju zapadnoevropskog kulturnog modela i obnovi društvenih institucija Srbije nakon oslobađanja od vekovne turske dominacije.

Jedan segment izložbe posvećen je istaknutim ličnostima iz srpske istorije koje su svojim delanjem ostvarile izuzetan doprinos u oblasti kulture i nauke Srbije.

Iz fonda Narodnog muzeja biće izložena kulturna dobra iz zbirki Galerije fresaka i Odeljenja za srednjovekovnu umetnost.

Posetioci izložbe biće u prilici da vide ikone nastale u razdoblju od 14. do 17. veka, kopije pojedinih fresaka, kao i portrete srpskih velikana. Među njima je i portret Mihajla Pupina koji je 1903. godine
naslikao Paja Jovanović.

Izložba je realizovana povodom 150 godina postojanja srpske crkvene opštine Sveti Sava u Beču, a njeni pokrovitelji su predsednici Srbije i Austrije, Boris Tadić i Hajnc Fišer.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE