• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska trupa "Poem Armonik" u JDP-u

Francuska trupa "Poem armonik" izvešće u ponedeljak uveče na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu komediju-balet "Gradjanin plemić" Žan-Batista Molijera i Žan-Batista Lilija, povodom Svetskog dana pozorišta.

Organizatori gostovanja su beogradski "Jugokoncert" i Francuski kulturni centar u Beogradu, a pokrovitelji su Skupština Beograda i banka "Sosijete ženeral" (Societe general).

Direktorka "Jugokoncerta" Biljana Zdravković rekla je na današnjoj konferencji za novinare da je komedija-balet "Gradjanin plemić"
nastala je po želji kralja Luja XIV i predstavlja jedan od bisera klasične francuske kulture.

Ona je podsetila da su Molijer i Lili zajedno napisali 11 pozorišnih i plesnih komada, a "Gradjanin plemić" je poslednje zajedničko delo ta dva genijalna barokna umetnika.

Francuska trupa "Poem armonik", koja je osnovana 1997. godine i neguje umetnost baroka, izvešće ovo delo u njegovom izvornom obliku iz 1670. godine, kada je premijerno odigrano u zamku Šambor pred kraljem Lujem XIV, rekao je novinarima umetnički direktor trupe Vensan Dimetr.

U izvodjenju predstave učestvuje orkestar od 25 muzičara koji sviraju na originalnim starim instrumentima i oko 30 glumaca, pevača i plesača.

Iz Francuske je za potrebe predstave dopremljeno oko 300 kostima, kao i raskošna scenografija. Rasveta je u potpunosti realizovana pomoću svetlosti sveća, a obezbedjen je i titlovani prevod teksta na srpski jezik, rekla je Biljana Zdravković.

Reditelj spektakla je Benžamen Lazar, koreograf Sesil Rusa, scenograf Adlin Karon, a kostimograf Alen Blanšo.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE