• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen još jedan Mocartov klavir

Instrument na kojem se pretpostavlja da je svirao jedan od najuticajnijih kompozitora mogao bi se uskoro naći na aukciji.

Klavir na kojem je najverovatnije svirao Volfgang Amadeus Mocart našao se kod restauratora i majstora za gradnju klavira u Baden-Badenu, na jugozapadu Nemačke i, ukoliko se ispostavi da je zaista Mocartov, mogao bi dostići basnoslovnu vrednost.

Ovaj vrlo redak primerak klavira, koji potiče iz 1775. godine, jedan od ukupno osam najtraženijih i najvrednijih starih klavira u svetu, preneo je "Dojče vele".

Sada stručnjaci za istoriju instrumenata proveravaju da li se zaista radi o instrumentu na kojem je svirao Mocart. Ukoliko rezultat bude pozitivan, vrednost ovog klavira mogla bi dostići nekoliko miliona evra.

Majstor za klavire Martin Beker je kupio pomenuti instrumentr sredinom osamdesetih godina prošlog veka u jednoj antikvarnici u Strazburu.

Kada je ovih dana Becker na Internetu, u nameri da proda instrument, tražio 30.000 do 40.000 evra, javio se muzički istoričar iz Hamburga i ocenio da se možda radi o već dugo traženom instrumentu na kojem je svirao Mozart prilikom svojih nastupa u Strazburu.

Tadašnji majstor za izradu klavira Kristian Bauman bio je jedan od najboljih u svom zvanju. Klavir spominje i Mozart u svojim pismima, a istorijsko ulje na platnu u Beču prikazuje Josepa Hajdna za tim klavirom.

Aukcijska kuća "Kristi Nemačka" potvrdila je poreklo klavira, i za njega se sada na Internetu traži pet miliona evra.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE