• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boljšoj teatar proslavio 230. rodjendan

Državni akademski Boljšoj teatar u Moskvi obeležio je u utorak 230. godina postojanja, a godišnjicu su propratili restauratorski radovi koji se najpoznatijem ruskom teatru vraća nekadašnji sjaj.

Državni akademski Boljšoj teatar u Moskvi obeležio je u utorak 230. godina postojanja, a godišnjicu su propratili restauratorski radovi koji se najpoznatijem ruskom teatru vraća nekadašnji sjaj.

Boljšoj teatar obnavlja se gotovo milimetar po milimetar, javio je Prvi kanal ruske televizije, navodeći da je spasavanje prvobitnog unikatnog izgleda teatra slično složenoj hirurškoj operaciji. Skalpel, pincete, špricevi... instrumenti su restauratora.

Televizija javlja da je u ovoj fazi teško prepoznati Boljšoj teatar - nema pregrada, vrata, nameštaja, skele dosežu od poda do plafona, a drvena oplata se rasipa jer je od poslednje restuarcije prošlo više od pola veka.

"Rastače se osnova na zidu i tope boje i pune brazde koje su se vremenom stvorile", izjavio je restaurator Dmitrij Žunajev. On je naglasio da se na mnogim mestima ne moze upotrebiti četkica nego se lepak ubacuje špricem, a menja se samo fon.

"Čuveni Apolon sa muzama i ornamenti ostaju netaknuti. Samo se skida sloj boje koje su naneli restauratori u prošlom veku", ističe umetnik.

Restauratori rade po osam sati, prelaze svaki milimetar. Hitna je obnova drvenog dela osnove, koji je deo jedinstvenog akustičkog sistema Boljšog teatra. Na jednoj od kuka visio je čuveni osmometarski luster, koji je prenet u radionicu.

Restauratori su tokom rada na jednom mestu ispod maltera naišli na zid od cigle iz sredine 19. veka.

Kada su skinuli sloj u glavnoj dvorani pred njima se u svoj lepoti ukazao drveni skelet, kolone, pregrade od bora i jele. Pokazalo se da je materijal iz 1856. godine odlično očuvan. Restauratori su sasvim slučajno pronašli i divan iz 19. veka koji je bio iza jedne od garderoba.

Specijalisti će sve to ojačati i vratiti na staro mesto. Daske i pregrade će restaurirati, sloj boje će skinuti, a zatim će intervenisati primenjujući specijane tehnologije, rekla je Irina Vlaskova, glavni arhitekta.

Posle restauracije, Boljšoj teatar će zasijati u svoj svojoj lepoti, a zlatastu oplati stručnjaci će nanositi starom tehnologijom - sastavljanjem zlatnih listova koji se kuju ručno.

U sovjetsko vreme nameštaj je menjan, puni somot bordo boje zamenenjen je jarko crvenom, a prirodni materijal veštačkim vlaknima, a sada restauratori pokušavaju da odgonetnu tajne ostalih delova nameštaja Boljšoj teatra koji je služio pre pre pola veka.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE