• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Čudovišta koja smo voleli"

Četvrti tom knjige Ranka Munitića (1943-2009) "Čudovišta koja smo voleli", u izdanju beogradskog Kreativnog centra, predstavljena je danas u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda.

Edicija "Čudovišta koja smo voleli", posvećena ličnostima i bićima iz mitologije, književnosti, stripa i filma, bila je zamišljena kao istraživačko putovanje u šest knjiga, ali će zbog smrti autora imati jedan tom manje.

"Ova knjiga nije samo puki zbir eseja o pop kulturi, filmskoj i književnoj fantastici nego i delo s jedinstvenim autorskim pristupom toj tematici", rekao je na promociji urednik edicije Zoran Penevski.

U 50 poglavlja raspoređenih u pet tomova Munitić je analizirao legendarna bića iz mitova, bajki, horora i naučne fantastike, kao i iz dela herojske fantazije, tragajući za onim što čudovišta čini privlačnim i izazovnim.

"Fantastika zaranja u istoriju čovečanstva i traži praslike. Ona predstavlja vertikalu koja nas povezuje s ljudima koji su živeli pre više hiljada godina", rekao je Penevski.

Autor je pokušao da najpopularnije mitove filmske fantastike ispita prvo u poređenju s književnim originalima, iz kojih su mahom svi potekli, a onda i u poređenju s njihovim kulturnim praslikama.

U četvrtoj knjizi predstavljeni su Erik - Fantom iz opere, Alraune, Fantomas, Golem, Tarzan, Fu Manču, Doktor Mabuze, Antinea - vladarka Atlantide i drugi.

Filmski kritičar Dragan Jovićević rekao je da su u četvrtom tomu Munitićevog serijala opisani, uglavnom, likovi koji su u filmskoj umetnosti bili posebno popularni u prvim decenijama 20. veka, iako su njihovi književni originali mahom stariji.

Prema njegovim rečima, posebno je interesantna dalja sudbina tih likova u popularnoj kulturi, odnosno činjenica da su neki od njih, poput Tarzana ili Fantoma iz opere, nastavili da inspirišu filmske stvaraoce, dok su drugi, poput doktora Mabuzea ("Dr Mabuze, kockar" Fric Lang, 1921), gotovo zaboravljeni.

Ranko Munitić je objavljivao kritike, eseje i knjige iz raznih oblasti umetnosti. Posebnu pažnju posvećivao je domaćoj kinematografiji, dokumentarnom filmu, filmskoj animaciji, stripu, glumi i glumcima i umetničkoj fantastici.

Napisao je više filmskih scenarija i radio kao član žirija i selekcionih komisija na dvadesetak svetskih festivala kratkog i animiranog filma.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE