• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beč pomaže zaštitu beogradskih spomenika

Grad Beč pružiće stručnu i finansijsku pomoć Beogradu u oblasti istraživanja, konzervacije i zaštite gradjevina podignutih u periodu austrijske uprave nad srpskom prestonicom (1718 - 1739), rekla je članica Gradskog veća Dragana Zeljković.

Po povratku iz glavnog grada Austrije, gde je razgovarala s predstavnicima bečkih vlasti, Zeljkovićeva je novinarima rekla da će arhiv Beča omogućiti srpskim stručnjacima uvid u kompletnu graditeljsku dokumentaciju o Beogradskoj tvrdjavi iz perioda od 1718. do 1739. godine.

"Do danas nemamo pisane izvore ni graditeljske planove za Rimski bunar, Kapiju Karla VI i još nekoliko objekata, zbog čega je dogovoreno da se napravi direktan kontakt Arhiva grada Beča i Beogradske tvrdjave", rekla je Zeljkovićeva.

U naučnim istraživanjima i kasnijoj konzervaciji i izradi planova zaštite navedenih objekata učestvovaće stručnjaci iz Beča, kao i nadležni iz Arhiva Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika Beograda.

Zeljkovićeva je predstavnicima bečkih vlasti ukazala na problem Kapije Karla VI u donjem gradu Beogradske tvrdjave koja se nalazi u veoma lošem stanju, a za koju se pretpostavlja da je delo čuvenog arhitekte Baltazara Nojmana.

Dogovoreno je da u Beograd dodje profesor Manfred Vehdorn iz bečkog zavoda za zaštitu spomenika, kako bi sa svojim timom utvrdio stanje, obavio istraživanja, a zatim predložio mere restauracije tog zdanja, rekla je Zeljkovićeva.

Ona je najavila i manifestaciju "Bečki Mocartov muzički filmski festival", kojom će od 5. do 12. avgusta u Beogradu biti obeležena 250. godišnjica rodjenja slavnog austrijskog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.

Sedmodnevna manifestacija odvijaće se na Trgu republike, gde će na velikom video bimu u večernjim satima biti prikazivani muzički filmovi o Mocartu, kao i snimljeni koncerti i opere tog kompozitora.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE