• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AFERA KOJA JE ŠOKIRALA SVET! Hemija zbog koje je Ingrid Bergman OSTAVILA SVE I BILA NA STUBU SRAMA!

Autor Marina Cvetković

Glumica Ingrid Bergman nekoliko puta se venčavala, a glavu je izgubila zbog poznatog reditelja!

 Afera Ingrid Bergman i Roberta Roselinija koja je šokirala svet Izvor: Profimedia

Zvezda zlatne ere Holivuda Ingrid Bergman, ostaće upamćena kako po brojnim filmskim klasicima tako i po mnogobrojnim brakovima i aferama. Uprkos tužnom detinjstvu protkanog osećajem samoće, volela je život, a sudbina je volela nju. Danas se lik i delo Ingrid Bergman pamte po ulogama iz “Kazablanke”, Hičkokobog favorita “Notorious” i umetničkih filmova poput “Jesenje sonate”. Ali, na vrhuncu njene karijere, život najpoznatije brinete tog perioda često je bio tema polemisanja javnosti i medija.

Štampa je beležila Bergmanove romanse, razvode i brakove tokom njene slavne karijere. Ali, njena afera sa italijanskim rediteljem Robertom Roselinijem kasnih 1940-ih izazvala je opštu pometnju u svetu šou-biznisa.

Rođena je 29. avgusta 1915. u Stokholmu, Švedskoj, kao jedinica švedskog fotografa Justusa Bergmana i Nemice Fride Adler, dobila je ime Ingrid po tada petogodišnjoj švedskoj princezi. Već na samom početku, život je Ingrid Bergman pokazao da ne namerava da je mazi: 1917. umrla joj je majka, koju nije uspela ni da upamti, a kad joj je bilo trinaest godina preminuo joj je i otac. U svojim izjavama opisivala je detinjstvo kao ispunjeno usamljenošću, pa je moguće da je otud rasla njena neizmerna želja za priznanjem, slavom i ljubavlju. I pored nekoliko brakova, kao najveća ljubav biće upamćena ona sa italijanskim rediteljem, Robertom Roselinijem. Kada je strast eksplodirala, oboje su bili u brakovima.

Ingrid Bergman u zagrljaju
Izvor: Profimedia

Ingrid je veoma mlada ušla u brak sa zubarom Piterom Lindstromom, kada je imala smao 21 godinu, i sa njim dobila svoje prvo dete, ćerku Piju. Međutim, porodica je pala u drugi plan kada je njena karijera u Los Anđelesu krenula da se razvija vrtoglavom brzinom. Vrlo brzo, Ingrid se popela na lestvicu A-zvezda u Holivudu sa glavnim ulogama u nekim od najvećih naslova decenije. Publika i kritika su je obožavali. Sa uspehom su došle i afere, pa je poznato da je bila u vezama sa glumcima i kolegama sa snimanja, među kojima su Gregori Pek, fotograf Robert Kap i reditelj Viktor Fleming. Ali, i tokom ovih vanbračnih ‘’izleta” ona je ostala u braku sa Lindstromom. Jedna romansa je ipak bila je jača od svih drugih!

Kasnih 40tih, glumičin privatni život dospeo je na sve naslovne strane, kada je započela aferu sa italijanskim rediteljem Robertom Roselinijem. Put u Italiju je promenio sve, kada je Bergamnova otišla da snima trilogiju italijanskih filmova sa proslavljenim redieteljem. Gledala je nekoliko njegovih filmova koji su je toliko impresionirali da mu je napisala pismo.

"Nisam ga poznavala, ali sam želela da radim s njim. Napisala sam da bih rado glumila u njegovim filmovima jer cenim njegov rad te da mi honorar uopšte nije bitan. Priznala sam i da na italijanskom znam da kažem samo "volim te", objasnila je posle.

Strast među njima bila je gotovo trenutna. Romansa dvoje ljubavnika izazvala je skandal u Americi, jer je holivudska vodeća glumica i dalje bila u braku i imala dete, a izgradila imidž smerne devojke dotadašnjim ulogama. Roselini s druge strane okeana, okarakterisan je kao "italijanski zavodnik" poznat po aferama sa glavnim glumicama, među kojim aje bila i Ana Manjani nekoliko godina ranije. Ona je u početku priče o aferi sve demantovala, ali kako trudnoću nije mogla dugo da krije, hajka na "nemoralnu Ingrid" kako su je nazivali u američkim novinama, poprimila je monstruozne razmere. Piter Lindstrem je sve to primio s velikom nevericom, a dvanaestogodišnja Pija dugo nije mogla majci da oprosti što je ostavila njenog oca. Poznato je da je 1950. američki senator čak osudio glumicu kao "moćnan uticaj zl" u jeku skandala. Ipak, prvi film Bergmanove i Roselinija "Stromboli" ugledao je svetlost dana, a njihovo prvo dete sin Renato stigao je malo posle premijere. Nakon svega, Ingrid se razvela i udala za Roselinija par meseci kasnije. Nakon par godina, dobili su i bliznakinje Izotu Ingrid i Izabelu Roselini, koja je krenula majčinim stopama.

Ingrid Bergman sa Robertom Roselinijem i decom
Izvor: Profimedia

Iako su puno žrtvovali da bi bili zajedno, brak ovog poznatog para ipak nije potrajao. Razveli su se nakon samo sedam godina braka. Kompulzivno čišćenje i opsednutost redom bila je verovatno glumičina podsvesna reakcija na neorganizovani život koji je nametao Roselini, ali najgore je tek sledilo. Naime, reditelj je 1957. otišao u Indiju, gde je nameravao da snimi dokumentarac, a vratio se – s novom ženom, dvadesetsedmogodišnjom Indijkom Sonali Das Guptom, upola mlađom od njega. Ingrid Bergman je za tu vezu saznala iz novina, ali suprug je nije dugo držao u neizvesnosti. Kad se vratila sa snimanja u Francuskoj, u njenoj vili u okolini Rima Sonali je već preuzela ulogu gazdarice i na ulaznim vratima joj saopštila da očekuje Robertovo dete.

Roberto Roselini sa ženom Indijkom
Izvor: Profimedia

Skrhana muževim neverstvom i opterećena osećajem krivice što je zbog njega zapostavila svoju prvu kćerkicu Piju, glumica je tri meseca nakon toga okončala razvod od Roselinija i odlukom suda dobila svo troje dece. Međutim, kad se Ingrid godinu kasnije 1958. udala za Larsa Šmita, pripadnika bogate švedske brodovlasničke porodice, koji je u Londonu bio uspešan pozorišni producent, temperamentna italijanska krv je proključala. Roselini se upustio u žalbeni postupak kojim je tražio da sud dodeli decu njemu a ne "nepouzdanoj majci". Vlastitu pouzdanost je očito merio nekim drugim kriterijumima, ali Ingrid Bergman nije želela da se svađa s njim na sudu pa je pristala na sve njegove zahteve, pod uslovom da joj sud odobri da viđa decu kad god to poželi.

"Čak i kada sam mislila da sam sve naučila, shvatila sam da još mnogo toga ne znam", napisala je u biografiji. "Tolerancija nas čini boljima, i uprkos svemu što sam proživela ja i danas volim sve svoje muževe i sve svoje veze. Svi su, svaki na svoj način, bili lepi. Ako stupimo u brak iz pravih razloga, zbog poverenja, ljubavi i razumevanja, onda ne možemo mrzeti vlastitog supruga kad se brak raspadne. Ne žalim ni zbog čega što sam učinila, osim zbog onoga što sam mogla, a nisam uradila." govorila je ova filmska ikona čiji je život bio sve osim uobiačajenog za vreme u kom je živela.

 BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:58
POČEO FILMSKI FESTIVAL U NIŠU: Premijera Bjelogrlićevog filma "Toma" na otvaranju
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE