• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobrilo Nenadić pobednik "Borine nedelje"

Znameniti srpski romansijer Dobrilo Nenadić sa romanom "Mrzovolja kneza Bizmarka" pobednik je književne manifestacije "Borina nedelja" koja se ove godine održava po 40. put i obeležava 130 godina od rodjenja pisca Borisava Stankovića.

Žiri u sastavu Mihailo Pantić, Aleksandar Jovanović i Radivoje Mikić, ocenio je da je Nenadić napisao značajan istorijski roman-triologiju koja govori o vremenu od 1876. do 1878. godine, kada je održan Belinski kongres.

Nenadić je, prema rečima Radivoja Mikića napisao delo o ljudima koji su živeli u vremenu kad su se donosile značajne istorijske odluke i ljudima koji su pratili taj istorijski tok, kao i o njihovim usponima i padovima.

Roman opisuje Vranje i malog dečaka Boru Stankovića, za koga kaže da je bistar um i da mu nema druge nego da postane pisac.

Primajući barreljef sa likom Borisava Stankovića, autor "Mrzovolje kneza Bizmarka", održao je slovo o velikom piscu.

"Nije mi lako jer o Bori su pisali neki od ponajboljih naših pisaca i kritičara, pa ne znam da li umem i da li mogu da dodam išta sveže i novo, a šta već nije rečeno i stotine puta ponavljano", rekao je Nenadić, ukazujući ipak da su Boru "mimoišli juveliri, brusači, rezači da ga kroje i glačaju, isteruju ivice i ravnaju bridove".

On je podsetio kako Bora nije voleo ništa što je uglačano, a na njega su stalno nasrtali - dizali hajke, panjkali ga, posmevali mu se, kikotali, olajavali ga na svakom koraku, trućali i palamudili, mudrovali, mudrovali, mudrovali...."

"Stvar je i veoma jednostavna i veoma složena u isti mah. Kos Bore se radi o magiji - magiji pripovedanja", istakao je laureat nagrade koja je 15. po redu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE