• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za dve nedelje počinje Bitef

U glavnom programu 44. Bitefa, od 15. do 25. septembra, biće prikazano deset predstava iz sedam zemalja, kao i iz Srbije.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić istakao je na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda da je naš najvažniji pozorišni festival "ugledna manifestacija ne samo u Srbiji".

"Da je to istina potrvđuje se redovno prilikom susreta sa predstavnicima međunarodnih organizacija. U kontaktima koji su osnova kulturne diplomatije jedno od značajnih mesta upravo je Bitef", rekao je on.

Bradić je podsetio da je ovaj festival decenijama "imao više nego važnu misiju da bude predstavnik srpske kulture i mesto gde su se sretale kulture istoka i zapada u pozorišnom smislu, mesto koje je na taj način postalo veoma vidljivo i u Evropi i svetu".

"To što se Bitef održava 44. put govori o značaju te tradicije, kao i o tome da neke institucije i manifestacije treba podržavati u svakom vremenu, učiniti ih sposobnim da prelaze i krizna vremena, pa i teža nego ova u kojima smo sada", rekao je on i dodao da je "Ministarstvo kulture srećno da je ove godine moglo da izdvoji nešto malo više novca za organizaciju Bitefa", nego lane.

"Publika je jedan od neophodnih sagovornika svih nas koji doprinosimo rastu Bitefa i ta publika koja svake jeseni dolazi na predstave Bitefa, koja ulazi u dijalog sa autorima i pozorišnim delima, svedoči upravo o velikom kapacitetu koji imaju Beograd i Srbija", reako je Bradić, podsetivši da je "Bitef bio prvi koji je ukinuo pozorišnu rampu i otvorio dijalog".

Sekretar za kulturu Beograda Ivana Avžner istakla je da Bitef dovodeći u Beograd izuzetne domete u oblasti teatarske umetnosti, stavlja Beograd u žižu interesovanja u regionu, pa i šire.

Pominjući otežanu ekonomsku situaciju, ona je rekla da su zbog "skučenih budžeta" povećani napori da se festival opremi onako kako dolikuje.

"Iz različitih izvora sredstava uspeli smo da omogućimo 29 miliona dinara, što je za nijansu manje nego lane, te da dovedemo predstave iz Belgije, Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske, Slovenije i Rusije, uz dve domaće predstave", izjavila je ona.

O sadržaju 44. Bitefa govorili su umetnički direktor i selektor Jovan Ćirilov, selektorka Anja Suša, dirktorka Bitef teatra i festivala Jelena Kajgo i drugi.

Festival će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) otvoriti "Izabelina soba" reditelja, pisca i scenografa Jana Lauersa i Nidkompani iz Brisela, a zatvoriti u Ateljeu 212 Čehovljeve "Tri sestre" koje je režirao Jurij Pogrebničko u moskovskom teatru "Okolo".

Laures, koji će proglasiti Bitef otvorenim, predstaviće se narednih dana i "Kućom jelena", takođe u JDP-u, gde će biti izvedena i nemačka verzija "Ujka Vanje" u režiji Jirgena Goša.



Mađarski reditelj Kornel Mundruco prikazaće u specijalnom prostoru, u restoranu "Grčka kraljica", predstavu "Frankenštajn-projekt", trupa Virđilija Sijenija iz Firence u Pozorištu na Terazijama predstavu "Tužni tropi", a "Maska" i MGL iz Ljubljane u Bitef teatru "Spomenik G2" autora Janeza Janše i Dušana Jovanovića.

Na sceni Narodnog pozorišta poljski "TR Varšava" izvešće Pazolinijevu "Teoremu" u režiji Gžegoža Jažine, dok će ansambl nacionalnog teatra učestvovati sa dramom "Bahantkinje" u režiji gosta iz Švedske Stafana Valdemara Holma. Drugi domaći učesnik je predstava "Ko bi hto mamu kao moju" autorke Dalije Aćin u Malom pozorištu "Duško Radović".

Predsednica žirija biće pozorišna umetnica iz Hrvatske Nataša Rajković, a članovi teatrolog Elena Kovalska iz Rusije, rediteljka i dramska autorka Đanina Karbonariju iz Rumunije, kao i glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev iz Srbije.

U okviru Bitefa biće održana tribina "Čehov u 21. veku", a tradicionalni razgovori sa stvaraocima posle predstava biće tematski, uz učešće pozvanih stručnjaka - filozofa, sociologa, istoričara umetnosti...

Obnovljen je program "Šoukejs", sa modernim domaćim predstavama koje se nude gostima Bitefa. Selektor Ana Isaković odabrala je pet predstava: "Džeki Kenedi, Medeja", "Mnogo nas je", "Plaža", "Bog je di-džej" i "Pomorandžina kora".

Najavljene su i promocija kapitalne studije o Bitefu koju je napisala teatrolog iz Rusije Natalija Vagapova, izložbe fotografija i plakata, tradicionalni prateći programi "Bitef na filmu" i "Bitef polifonija"...

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE