• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je čitano u vreme "Trećeg rajha"?

Da je pamflet Adolfa Hitlera "Moja borba" bila najtiražnija knjiga u vreme nacističke diktature, dobro je poznat podatak. Ali, mnogo manje je poznato koje su bile druge najčitanije i najomiljenije knjige u vreme "Trećeg rajha".

Ovo je tema istraživanj Kristijana Adama koje je kao knjigu pod naslovom "Čitanje pod Hitlerom - autori, bestseleri i čitaoci u Trećem Rajhu" objavila berlinska izdavačka kuća Galijani (Galiani).

Neprevaziđeni bestseler je, naravno, još 1925. prvi put izdata Hitlerova "Moja borba" čiji je ukupni tiraž bio premašio 12,5 miliona primeraka.

Diktatorov omiljeni pisac bio je Karl Maj, čije su priče o Vinetuu i drugim egzotičnim junacima oduševljavale i generacije pre i posle nacizma. Tada najtiražnija knjiga Karla Maja, "Blago u srebrnom jezeru", imala je tiraž od 300.000 primeraka.

Bestselerom su se u nacističkoj Nemačkoj smatrale knjige sa tiražom od najamnje 100.000 primeraka.

Daleko iza "Moje borbe", ali ipak sa 2,6 miliona primeraka tiraža nalazila se knjiga čiji je očiti zadatak bio da podiže moral Hitlerovim vojnicima, zbirka šala pod naslovom "Tome se i dalje smejem - Vojnici pričaju vesele doživljaje".

Tiraž od preko milion primeraka imalo je, na primer, i delo jednog od ideologa nacizma Alfreda Rozenberga "Mitovi 20. stoleća", kao i zbornik "Nemačka se budi - nastanak, borba i pobeda NSDAP-a" i
savetnik za novopečene mame "Nemačka majka i njeno prvo dete".

U istraživanju se navodi da, uprkos raširenom mišljenju zasnovanom na događajima kao što je paljevina knjiga u Berlinu i drugim gradovima 1933. godine, književna politika u vreme nacista nije bila uređeni sistem, već haotična mešavina mera različitih nadleštava.

Postojalo je najmanje 20 ureda koji su se bavili cenzurom.

Dok je, recimo, Rozenberg beletristiku nazivao "otrovom za narod", Jozef Gebels je zabavnu literaturu smatrao sve važnijom što se jasnije nazirao poraz nacističke Nemačke.

Tako se na listi bestselera našlo više knjiga popularnih i u drugim zemljama i posle Drugog svetskog rata.

Na primer "Prohujalo sa vihorom" Margaret Mičel sa tiražom od 366.000 primeraka, "Vetar, pesak i zvezde" Antoana Sent-Egziperija sa 135.000 i "Citadela" Arčibalda Džozefa Kronina sa 110.000 primeraka.

Nemačke čitateljke i čitaoci su u vreme nacističke diktature kupovali masovno još i ljubavne doktorske romane, ratnu literaturu i biografije poznatih Nemaca.

Ali, jedan od najneobičnijih izdavačkih uspeha sa tiražom od preko 250.000 primeraka bila je verovatno knjiga "Čovek i sunce - o arijevsko-olimpijskom duhu" u kojoj se, između ostalog, daju iscrpni saveti ne samo o kupanju u blatu, već i o skijanju i pešačenju bez odeće.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE