• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poklanjamo vam španske romane

MONDO i Izdavačka kuća "Laguna" nagrađuju vas sa tri knjige.

Poklanjamo vam sledeće naslove:

"Zaboravljeni kralj Gudu - prvi deo", Ana Marija Matute

Naslovni junak ovog dvotomnog romana, kralj srednjovekovne države Olar, smeo je, lukav, neumoljiv i vrlo uspešan vladar, ali nije u stanju da voli. Ove mogućnosti ga, po nalogu njegove majke kraljice Lukave, lišava državni vrač i učitelj, kako bi Gudu u vladanju imao što manje prepreka. Međutim, ako mu je u ratovima pomogao da znatno proširi granice kraljevine koju je nasledio od svog oca Volodiosa, nedostatak osećanja se okrenuo protiv Gudua ubrzo pošto se on oženio lepoticom, detinjastom princezom. U pozadini jedne osujećene ljubavi rađaju se nežna osećanja između kraljevog brata i princeze, čiji likovi svedoče da je i u mraku srednjovekovlja bilo svetlosti.

Izvanredno poznavanje srednjeg veka, kao i istančan osećaj za radnju, ali i za najintimnije potrebe ljudi sputanih stegom vladanja ili bar njenom blizinom, doneli su 2007. godine akademiku Ani Mariji Matute, najnagrađivanijoj španskoj spisateljici, prestižnu Nacionalnu nagradu za književnost.

"Znaci identiteta", Huan Gojtisolo

Objavljen 1966. godine, ovaj roman smatra se jednim od najviših dostignuća proze na španskom jeziku XX veka. Pisan u trenutku kada Franko započinje proces urbanizacije, ovaj roman je povod za razmišljanje o Španiji i Špancima, o prošlosti i budućnosti, i predstavlja savršen presek španskog društva u vreme pojave prvih disidenata.

Tragajući za sopstvenim identitetom, Alvaro Mendiola, španski izgnanik u Parizu, fotograf u svetskoj novinskoj agenciji, lista porodični album i rekonstruiše portret španske građanske porodice, krvavi građanski rat, studentske godine, veliki štrajk u Barseloni 1951. godine, život ilegalaca, izgnanstvo, preispitujući istovremeno i sopstveni stvaralački rad.

"Hronika o zapanjenom kralju", Gonsalo Torente Baljester

U davnoj prošlosti španskom kralju se prohtelo nešto neobično, što je izazvalo veliku gužvu na dvoru i duge i oštre rasprave među sveštenstvom, moralistima, inkvizitorima i dvorjanima: poželeo je da svoju suprugu, kraljicu, vidi nagu. Budući nečuvena, ta želja postaje predmet rasprava među kraljevim podanicima i među narodom. U potrazi za izlazom iz zaista zamršene situacije Gonsalo Torente Baljester na vispren i ironičan način izvodi na scenu kraljevskog namesnika, jednog portugalskog jezuitu, čuvenu kurtizanu i časnu majku starešinu manastira, i uvodi ih u bezbrojne peripetije. Torente Baljester majstorski drži sve konce ove intrige i daje nam upečatljivu sliku drevne Španije i kraljevskog dvora, prožetu elementima zabavnog, pikarskog i filozofskog romana.

Ako želite da osvojite jedan od ovih romana, pošaljite nam email sa svojim imenom, prezimenom i imenom romana za koji se prijavljujete. Dobitnici će odmah biti obavešteni o načinu preuzimanja nagrada.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE