• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NJEMU SLAVA, NJOJ BEDA: Tragičan život žene sa ČUVENE FOTOGRAFIJE - Udali je sa 13, rodila petoro dece, pa je prognali!

Autor Marina Cvetković

Šarbat Gula, lice je sa jedne od najpoznatijih fotografija na svetu "Avganistanska devojka", koja je fotografu donela veliku slavu i novac.

 Tragičan život žene sa fotografije Avganistanska devojka Izvor: Profimedia

Šarbat Gula lice je sa slavne fotografije Stiva Mekarija koja je obišla svet, i nosi naziv "Afghan girl". Jedna od najpoznatijih fotografija na svetu, "Avganistanska devojka", nastala je 1984, kada je Mekari radio na priči o avganistanskoj izbegličkoj krizi, i uhvatio priliku da u šatoru fotografiše lepu Šarbat, koja je tada imala 12 godina.

Fotografija devojčice izražajnog pogleda je završila na naslovnici National Geographic-a, a identitet devojke otkriven je tek kasnije, nakon što je fotografija postigla svetsku slavu. Kasnije je utvrđeno, Mekari nije imao dozvolu da je fotografiše,jer, prema paštunskoj tradiciji žene ne smeju da pokazuju svoja lica muškarcima izvan porodice.

Život u siromaštvu

Fotografija je proslavila Mekarija, ali Šarbat, koja danas ima pedeset jednu godinu, je i dalje živela u siromaštvu.Napustila je školu i udala se za pekara kada je imala 13 godina. Rodila je četiri kćeri i sina, a jedna ćerka je preminula. 

Izvor: Profimedia

S porodicom je pobegla iz Avganistana, a Mekari je 2002. krenuo u potragu za njom. Uspeo je da je pronađe, i ponovo ju je fotografisao. Međutim, kritike na njegov račun su i dalje stizale, jer su mnogi smatrali kako joj se nije dovoljno odužio. Šarbat je tada izjavila kako nije znala da je postala svetski poznata. Njen suprug preminuo je od hepatitisa C, a 2016. uhapšena je u Pakistanu jer je tamo živela s falsifikovanim dokumentima. Osuđena je na 15 dana pritvora, novčano kažnjena i deportovana u Avganistan.

Povratak u Avganistan

Bivši predsednici Ašraf Gani i Hamid Karzai, nju i njenu decu dočekali su u palati u Kabulu, te joj obećali da će joj pružiti finansijsku potporu. Godinu dana kasnije dobila je kuću od 280 kvadratnih metara i 700 dolara mesečne stipendije za život i medicinske troškove.

Nakon što su talibani 2021. zauzeli Kabul, počeli su da prete Šarbat, kao i drugim slavnim ženama, a krajem te godine joj je u Italiji odobren status izbeglice. 

 BONUS VIDEO: 

Pogledajte

03:10
Koliko je opasno objavljivati fotografije dece na internetu?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

(MONDO/Index.hr)   

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE