• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DAN KADA JE CEO SVET ČUO ZA JUGOSLAVIJU: Pre tačno 62 GODINE, Ivo Andrić je dobio TELEFONSKI POZIV koji menja sve!

Autor Marina Cvetković

Švedska kraljevska akademija dodelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost srpskom piscu Ivi Andriću.

 Na današnji dan pre šezdeset dve godine Ivi Andriću je dodeljena Nobelova nagrada  Izvor: Profimedia

Daleke 1961. na današnji dan, Nobelov komitet nagradio je Ivu Andrića za "epsku snagu pripovedanja kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje". Odluku o izboru laureata Nobelove nagrade iz oblasti književnosti, Ivo Andrić je primio telefonom u svom stanu u Beogradu na današnjiem Andrićevom vencu.

"Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje", bila je njegova reakcija na nagradu.

Te godine u najužem izboru su, pored Andrića, bili i engleski pisci Lorens Darel i Grem Grin, Amerikanac Džon Štajnbek i Italijan Alberto Moravija. Nagrada je Andriću dodeljena u Stokholmu 10. decembra 1961. godine, u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije. Književnik je celokupni novčani iznost donirao bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine. Vest da je Ivo Andrić dobitnik Nobelove nagrade za književnost, stavila je tadašnju Jugoslaviju u centar dešavanja. Andrić je svoju zahvalnost za ovo priznanje izrazio govorom "O priči i pričanju", čiji deo prenosimo u nastavku teksta: 

"Moja domovina je zaista 'mala zemlja među svetovima', kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore, i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona dâ svoj odgovarajući prilog.

Izvor: ATA/A.K

Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno ali iskreno da izrazim."

Andrić, koji nosi epitet jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih književnika, je iza sebe ostavio bogat književni opus. Kao mlad pisac objavljivao je pesme. Prvi književni rad, pesmu "U sumrak", objavio je 1911. u "Bosanskoj vili". Književnu veličinu i priznatost u svetu Andriću je doneo prozni opus: romani "Travnička hronika", "Na Drini ćuprija" i "Gospođica", nastali 1945. godine, kao i roman "Prokleta avlija" iz 1954. godine.

  BONUS VIDEO: 

Pogledajte

03:05
NAŠ NOBELOAC JE OBOŽAVAO SOKOBANJU! Ivo Andrić je svaki odmor koji je mogao koristio da dođe u banju
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

(MONDO/Kurir) 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE