• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd - Evropska prestonica kulture?

Beograd je dobio podršku za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine od prošlogodišnjeg nosioca titule, Viljnusa, glavnog grada Litvanije.

Predsednik organizacionog odbora Skupštine grada Beograda za podnošenje kandidature i zamenik sekretara za kulturu Aleksandar Peković potpisao je 30. septembra pismo o namerama za podršku beogradskoj kandidaturi i kulturnoj saradnji sa gradonačelnikom glavnog grada Litvanije, Viljusom Navickasom.

Tako je Viljnus postao četvrti evropski grad koji je dao ovu vrstu podrške Beogradu, saopštio je danas Peković.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su predstavnici grada Viljnusa i savetnica u projektu kandidature Beograda, direktorka Jugokoncerta Biljana Zdravković.

Gradonačelnik Navickas je istakao da je za grad Viljnus, prvi grad među novim zemljama članicama Evropske unije koji je ostvario ovaj cilj, projekat Evropske prestonice kulture je izuzetno važno priznanje.

Sam projekat on ocenjuje kao najambiciozniji u istoriji ovoga grada, koji je snažno doprineo podizanju uloge kulture u društvu i stimulisao kontakte između evropskih država, otvorenost kao deo koncepta Evrope. On dodaje da su međuregionalna saradnja, strujanje krativnih ideja i globalna kultura, suštinski su pojmovi u projektu Viljnus.

Navickas je ocenio, da je Beograd grad sa izuzetno visokim kulturnim potencijalima, mesto gde su tradicija i istorija na najbolji način integrisani u moderan način života i gde se evropska iskustva u oblasti kulture mogu reinterpretirati na najbolji način.

"Duboko sam uveren da će grad Beograd dobiti šansu da predstavi svoje kulturne potencijale i najviše kulturne domete evropskoj porodici država i iz tog razloga, podržavam kandidaturu Beograda za titulu Evropske prestonice kulture 2020. godine", navodi gradonačelnik.

"Grad Viljnus će biti više nego srećan da razmenjuje iskustva sa Beogradom po svim pitanjima koja se odnose na razvoj koncepta prestonice kulture", zaključio je Navickas.

(Tanjug)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gropius

Nisam cuo da se Beograd promovise kao grad greha. Ako moze neka reference bio bih zahvalan. Grad nocnog provoda, da. Samo, jedna novost: dobar nocni provod i kultura nisu obavezno u koliziji jedno s drugim. Tj, nisu medjusobno iskljucive kategorije. Primeri: London, Njujork... Ko to ne razume, ne razume ni kulturu.

Igor

Ako pogledate gradove koji su bili prestonice kulture uglavnom su to mali gradovi u utrasnjosti drzava. Sta Beograd trazi tu, smesno?!

(Ne)Kultura

Kako moze grad kulture da bude grad koji u se isto vreme promovise kao prestonica nocnog provoda i grad greha?!

SERIJE