• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte drugare svojih roditelja

Izložba Barbi lutaka i Lego kocaka otvorena je u novobeogradskoj Impuls hali. Ima preko 1000 eksponata, među kojima su prva Barbi i njena preteča.

Da li znate da se na svake tri sekunde negde u svetu proda po jedna Barbi lutka?

Da li znate da kada bi se sve ikada proizvedene Lego kocke podelile svim ljudima na Zemlji, svako bi dobio 62 kockice?

Upravo eksponate dve najvoljenije igračke svih vremena - Barbi lutke i Lego kocke od petka možete da vidite i u Beogradu. Preciznije u Impuls hali, kod hotela Kontinental. Izložba traje sve do 7. novembra.

Ista izložba je prvi put prikazana još 2004. godine u Minhenu, a potom je obišla gotovo čitav svet. U preko 40 gradova posetioci su imali priliku da vide spektakularnu postavku koju čini preko 1000 eksponata i 15 velikih Lego.

Osim prve Barbike, tu su još i lutke napravljene po liku Snežane (bez sedam patuljaka), Pepeljuge, Uspavane lepotice...

Pogledajte kako izgleda jedan od boksova sa Barbikama koje su jedne od najstarijih među izloženima.



Prva Barbi lutka, popularana Barbika, predstavljena je 9. marta 1959. godine na Medjunarodnom sajmu igračaka u Njujorku. Tada je bila obučena u crno-beli kupaći kostim i koštala je svega tri dolara. Danas za nju kreiraju najveća kreatorska imena.

Pravo ime Barbike je Barbi Milisent Roberts, visoka je 28,75 cm, ima četiri sestre (Skiper, Stejsi, Keli i Krisi) i jednog večitog bivšeg verenika (Ken).

Na ideju da napravi Barbiku Rut Hendler, njena "majka" je došla gledajući svoju kćerku Barabaru kako se igra lutkom od papira.

"Čitava moja filosofija o Barbi bila je da preko lutke devojčica može biti sve ono što poželi. Barbi je uvek predstavljala činjenicu da žena ima izbor", pričala je kasnije Rut Hendler.

Pravo na izbor, moda, muzika, film i sva ostala dešavanja u svetu menjala su Barbi tokom decenija. Barbi je menjala profesije, boju i dužinu kose, stil, rasu, naciju i naravno krpice.

Marketinški stručnjaci došli su do zaključka da Barbi sjajno prodaje modu i obrnuto, da moda prodaje samu lutku. Do danas je za nju kreiralo 70 najpoznatijih kreatorskih imena poput Armanija, Diora, Valentina.

Uticaj mode, ali i trendova u ostalim sferama života jasno se vidi na Barbi lutki. Dok je 50-ih ona, kao i ceo svet, bila pod jakim uticajem nastanka rock and rolla i Elvisa, 60-ih je imala look Džeki Kenedi i Grejs Keli.

Sedamdesetih je i Barbi tresla groznica subotnje večeri, a već 80-ih je vežbala aerobik i išla na časove tenisa poput junakinja američke sapunice Dalas.

Prva Lego kocka proizvedena je 1958. godine i to je učinio danski stolar Ole Kirk Kristijensen u svojoj radionici igračaka. Lego na danskom zapravo znači "izigraj se dobro".

Od prve kocke do danas Lego je proizveo mnogo oblika, boja i motiva koji se mogu napraviti. Ipak, dimenzije današnje kocke potpuno odgovaraju dimenzijama one prve.

Danas postoji preko 2.400 različitih oblika, koji se mogu međusobno spajati.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE