• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konkurs za sufinansiranje kulturnih projekata

Za oblast savremenog domaćeg stvaralaštva, kulturne industrije i kulturnih odnosa tokom 2006.
godine biće izdvojeno 814 miliona dinara, rekla je Milica Janković, načelnica Odeljenja za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Srbije.

Najviše sredstava, oko 305 miliona dinara, planirano je za finansiranje projekata iz oblasti kinematografije, odnosno stimulaciju filmske proizvodnje, organizaciju filmskih festivala i medjunarodnih gostovanja, rekla je Jankovićeva na konferenciji za novinare.

Značajna sredstva planirana su i za ovogodišnji otkup knjiga za biblioteke u Srbiji - 140 miliona dinara, kao i za oblast medjunarodne saradnje - oko 70 miliona dinara.

Posebna sredstva, 48 miliona, izdvojena su za finansiranje rada Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i za pomoć Srpskoj književnoj zadruzi (15 miliona dinara).

Pomoćnik ministra kulture Srbije Ivan Ivanović rekao je novinarima da je to ministarstvo obezbedilo vanredna sredstva za pomoć Srpskom narodnom pozorištu iz Prištine, koje je trenutno smešteno u Leposaviću.

"Za ovu godinu planirano je, uz pomoć Ministarstva kulture Srbije, šest premijera. Prva će biti održana početkom maja, a reč je o tragediji 'Smrt Stefana Dečanskog' Jovana Sterije Popovića", rekao je Ivanović.

Milica Janković je podsetila da je 30. marta otvoren konkurs ministarstva kulture za sufinansiranje projekata i programa koji doprinose kvalitetnom razvoju i prezentaciji umetnosti i kulture za 2006. godinu, koji će trajati do 24. aprila.

Konkurs važi za projekte u oblasti pozorišne umetnosti, književnosti, muzičke, scensko-muzičke, likovne i primenjene umetnosti i kinematografije i medjunarodne kulturne saradnje od značaja za Srbiju.

Poziv je upućen i talentovanim mladim umetnicima i vrhunskim stvaraocima, autorima naučno-istraživačkih radova u oblasti umetnosti i kulture i organizatorima manifestacija u oblasti kulturno-umetničkog amaterizma i izvornog narodnog stvaralaštva.

Najavljeno je i da će uskoro biti raspisani konkursi za stimulaciju filmskog stvaralaštva, proizvodnje dugometražnih i kratkometražnih filmova, kao i za stimulaciju kapitalnih dela iz oblasti književnosti i savremene umetnosti i za otkup knjiga.

(Beta)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE