• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Evropa u Beogradu - Posle pada"

Beogradska publika će od sutra u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) imati priliku da vidi pet predstava iz Češke, Rumunije, Hrvatske, Nemačke i Srbije koje su izvedene 2009. godine u okviru međunarodnog pozorišnog projekta "After the Fall" (Posle pada) povodom obeležavanja 20 godina od pada Berlinskog zida.

Pod sloganom "Evropa u Beogradu - Posle pada", do 1. novembra biće izvedene predstave "Zazidani" češkog Pozorišta "Leti", koju su režirale Suzana Hrudina i Martina Šlegelova, zatim "Zid" Teatra "Toma Karadžiju" iz Rumunije, u režiji Tea Hergelengiua.

Na repertoaru će potom biti "Metak za sve" u režiji Nemanje Rankovića, u izvođenju ansambla Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku (Rijeka) i "Nema dovoljno za sve" Nacionalnog teatra Drezden iz Nemačke za koju režiju potpisuje Sandra Štrunc. Na kraju će biti izvedena predstava "Falsifikator" Gorana Markovića u izvođenju ansambla BDP-a.

Povodom 20. godišnjice pada Berslinskog zida, Gete Institut je, u saradnji sa lokalnim pozorištima, u 15 evropskih zemalja angažovao 17 dramskih autora da napišu komade, koji oslikavaju društvene promene u tim državama, uzrokovane događajem 1989. godine.

Projekat je započeo 2008. angažovanjem dramskih pisaca, nastavljen 2009. produkcijom predstava, a odabrani projekti izvedeni su prošle jeseni na Festivalu "Posle pada", velikom finalu dvogodišnjeg, međunarodnog pozorišnog poduhvata Gete Instituta, Federalne agencije za civilno obrazovanje Nemačke, Teatarbiroa iz Milhajma na Ruru i Nacionalnog teatra iz Drezdena.

Odigrano je šest odabranih predstava, od 17 nastalih na temu pada Berlinskog zida, društvenih i političkih previranja i promena koje je rušenje komunističkog sistema izazvalo, a pet će imati priliku da pogleda i beogradska publika.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE