• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snima se film "Fantom"

Igrani film sa dokumentarnim elementima i kaskaderskim scenama "Fantom" biće "lep, mali film na veliku, univerzalnu temu buntovnika bez razloga", izjavio je u četvrtak mladi reditelj, scenarista i producent Jovan Todorović.

Prva klapa, u koprodukciji preduzeća iz Srbije, Madjarske i Bugarske, biće 24. aprila u Beogradu. Prema planu, snimanje će trajati do 20. maja, a premijera se očekuje već u septembru ove godine, najavljeno je na konferenciji za novinare u Muzeju automobila.

Todorović i Bogdan Petković napisali su scenario inspirisan autentičnom pričom o pojavi misterioznog vozača belog "poršea" na trgu Slavija septembra 1979. godine, što je izazivalo ponoćna okupljanja gradjana i navijanja za Fantoma, a protiv milicije koja ga je jurila u službenim "tristaćima" i "fićama".

Projekat je dobio podršku evropskog fonda "Eurimaž". Predstavnik Ministarstva kulture Srbije u tom fondu Vladimir Tomčić istakao je da su se "ovi mladi ljudi talentom i entuzijazmom izborili za svoj prvi film u jakoj konkurenciji umetnika iz 33 zemlje, medju kojima je bio i projekat jednog Larsa fon Trira".

"Originalnost i svežina briljantnog scenarija o autentičnom dogadjaju, o buntu koji se pojavio u vreme jednoumlja i postao legenda, privukli su evropsku komisiju", rekao je Tomčić.

On je istakao i da je ukupni budžet od svega 500.000 evra za film sa mnoštvom akcionih scena dobra preporuka za našu kinematografiju, jer pokazuje da možemo da obezbedimo kvalitetne kamermane, tonce, kaskadere i druge filmske radnike po povoljnim cenama.

Todorović i Petković su ispričali da su ih od detinjstva fascinirale priče o pojavi Fantoma i da su istražujući detalje sreli mnoge interesantne ljude, medju njima Iliju Bogdanovića koji je uspeo da fotografiše Fantoma.

"Počeli smo da pravimo dokumentarac, a nastavili da domaštavamo scene i došli do igrane strukture koju kao začin dopunjuju izjave svedoka onoga vremena", rekao je Todorović.

"Glavni likovi u filmu su beli porše, Beograd i vreme kojeg više nema. Identitet Fantoma ostaće tajna do premijere", dodao je on.

U igranom delu učestvuju mladi glumci Marko Živić, kao policijski inspektor sa nadimkom Fandjo, rešen da po svaku cenu uhvati fantoma i Nada Macanković, u liku medicinske sestre zaljubljene u Fantoma.

Direktor fotografije je Andraš Nadji, scenograf Kiril Spaseski, kostimograf Olga Marković, montažer Marko Glušac, masker Mirjana Zarić, dizajner zvuka Aleksandar Protić, direktor filma Andrija Lučić.
Uz beogradski "Emote", koproducenti su "Tivoli film" iz Madjarske i "FX Kamera" iz Bugarske.

Finansijsku podršku daju Ministarstvo kulture Srbije, Madjarski nacionalni filmski fond, Nacionalni filmski fond Bugarske, "Eurimaž", holandski fond "Jan Vrijman", Skupština Beograda, Skupština opštine Stari Grad, kao i nacionalna televizija "Duna" iz Madjarske i RTS.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE