• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su leteli dinosaurusi?

Po principu "maši ručicama, maši nožicama", utvrdili su naučnici.

Iako su na prvi pogled bili previše teški da bi uzleteli, pterosaurusi su zaista jezdili nebom.

Studija objavljena u žurnalu "Public library of Science" dokazala je da su pterosaurusi, poznati i kao pterodaktili, leteli, ali ne na isti način kao ptice. Ranije se smatralo da su im muskulatura i težina činili let nemogućim.

Podvrsta pterosaurusa (Quetzalcoatlus) na koju se odnosi studija bila je među najvećim letećim živim bićima svih vremena, visine pet metara i sa rasponom krila od skoro deset metara. Naučnici iz Britanije i SAD istraživanje su sproveli na fosilima, kako bi utvrdili jačinu kosti i mišića, kao i mehaniku leta.

Dok ptice trče tako što hvataju zalet ili u let kreću iz skoka sa visine, pterosaurus je brzo pokretao snažne mišiće ruku i nogu da bi se odgurnuo sa zemlje.

"Ova ogromna zver uzdizala se sa zemlje uz pomoć ruku i nogu, a kada bi uzletela, imala je snagu da preleće čitave kontinente", objasnio je dr Mark Viton sa Univerziteta u Portsmutu.

(MONDO)

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VC

@kvescn u redu je, nadjeni su fosili, ali to sigurno nije onako kako je nama to detaljno objasnjeno...dakle, ludo deluje prica gde je nama objasnjeno do detalja koje vrste dinosuaurusa su postojale..koje su biljojedi, koje mesojedi, koje svastojedi.. sve to, kao i njihov detaljan izgled, znamo kao iz fosila?? a jos kazu da je proslo 250 000 000 godina :)) to je necija bujna masta bila... a da je nesto postojalo, naravno da jeste, ali dinousaurus kakvim su ga oni opisali - nije.

Question

@vc A zasto ti je smesna prica o dinosaursima? Ako ne verujes da su postojali, otkud toliko nadjenih fosila?

VC

vernice, niko nije rekao da bog ne postoji. bog je visa sila a ne covek sa bradom rukama i nogama. a sta se desava kad umremo, to je nebitno..ajde da zivimo sadasnji zivot sto je moguce bolje.

SERIJE