• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNESKO štiti flamenko i mediteransku klopu

Španski ples flamenko i mediteranska dijeta upisani su na listu nematerijalne kulturne baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Pored tih dobara, na listu nematerijalne kulturne baštine upisane su i kineska akupunktura i moksibustija - tradicionalna kineska metoda lečenja biljkom moksom.

Međuvladin komitet UNESKO za očuvanje nematerijalne kulturne baštine je na listu dobara stavio i "francuski gastronomski obed" kojim se proslavljaju značajni događaji u životu pojedinca ili grupa, poput rođenja, venčanja, rođendana i različitih godišnjica. Na listu je uvršteno i tradicionalno hrvatsko grleno višeglasno pevanje, poznato kao "ojkanje". Poslušajte.

Takav tradicionalni obrok okuplja ljude, ne samo radi uživanja u jelu i piću, već i duhu zajedništva, navedeno je na sajtu UNESKO. Na listi je od sada i španski običaj pravljenja "ljudskog tornja", kao i mediteranska dijeta.

U Rimu je povodom ove objave upriličena "Maksišpagetata", odnosno javna gozba testeninom sa italijanskim paradajzom, bosiljkom i maslinovim uljem.

Pre ove odluke, na listi nematerijalne kulturne baštine UN bilo je 166 dobara iz 77 zemalja.

(MONDO/Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE